Boris Johnson: Kello on minuuttia vaille keskiyön

LEHTIKUVA / AFP Evan Vucci

Maailma on ilmastoasioissa kuin kello minuuttia vaille keskiyön, kommentoi Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson. Asiasta kirjoittaa BBC. Johnson puhui YK:n ilmastokokouksessa COP26:ssa Glasgow’ssa, Skotlannissa.

Johnson tarkoitti, että todellinen katastrofi on hyvin lähellä.

BBC:lle antamassaan haastattelussa, Johnson vaatii maailman johtajia siirtymään tavoitteista tekoihin hidastaakseen maailman lämpenemistä. Hän lisäsi, että ilmastokokous on hänelle itselleen kriittinen hetki ja että kunnianhimoisen lopputuloksen saaminen on edelleen epävarmaa.

Viikonloppuna G20 maiden johtajat tapasivat Roomassa. G20 maihin kuuluvat 19 rikkainta maata maailmassa ja edustus Euroopan unionista.

G20-maat tuottavat 80 prosenttia maailman päästöistä. Maiden johtajat pyrkivät sopimaan yhteisistä toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Mitään konkreettista lupausta ei saavutettu, vain yhteinen julkilausuma, jossa maat sitoutuvat edistämään ilmastonmuutoksen torjuntaa tarkoituksenmukaisilla ja tehokkailla keinoilla.

Isäntämaa Italia oli toivonut, että G20-maat kykenisivät asettamaan selkeät tavoitteet COP26-kokoukseen. Johnson kommentoi asiaa sanomalla, että lupaukset ilman toimia alkavat kuulostaa ontoilta.

-Nämä sitoumukset… ovat pisaroita nopeasti lämpiävässä meressä, Johnson toteaa.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kertoi, että G20-kokouksessa oli ollut useita tuotteliaita tapaamisia ja että hän odottaa asian etenevän Glasgow’ssa.

Biden kommentoi myös, että Kiina ja Venäjä, jotka ovat yhdet suurimmista saastuttajista maailmassa, eivät käytännössä ottaneet osaa ilmastokysymyksiin. Biden piti tätä pettymyksenä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että hänen tavoitteenaan ei ole pelkästään päästä hiilineutraaliuteen vaan, että Venäjä tuottaa vähemmän kasvihuonekaasuja kuin esimerkiksi Euroopan unioni.

-Jos Glasgow’ssa epäonnistutaan, koko hanke epäonnistuu, Johnson kommentoi ennen Glasgow’n ilmastokokousta.

Toimitus

Toimitus