Aaltola: Talvesta tulee Venäjälle kova

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola katsoo tuoreimmassa twiittiketjussaan, että Venäjä on väsynyt. Talvesta tulee Venäjälle kova. 

-Venäjä on ajanut itsensä heikoille monella rintamalla. Sota on sujunut vetäytymisen merkeissä monta kuukautta, eikä selkeää käännettä ole näkyvissä. Venäjän sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen kantokyky tulee jossakin kohtaa vastaan.

-Diplomaattinen käsi on myös heikompi, kuin moni oletti. Tilannetta kuvastaa se, ettei Putin edes tohtinut lähteä G20-maiden huipputapaamiseen, ja Lavrovkin joutui sairaalaan. Ydinaseuhittelu on tehnyt Venäjästä kovin epämieluisan myös Kiinalle.

-Kiina hakee välien paikkaamista Yhdysvaltojen/lännen kanssa. Venäjä oli sodassaan kovin etukenoinen ja tarpeettoman raju. Monin paikoin lännen ulkopuolella sodan seurauksia kammoksutaan.

-Sodasta on tulossa suuri painolasti ja sen mahdolliset edut tässä vaiheessa ovat kovin rajalliset. Mutta onko Venäjä yliväsynyt ja ylivenynyt? Olisiko tilanne kypsä vetäytymisneuvotteluille?

-Saattaa vielä olla, että Venäjä uppiniskaisesti näkee neuvottelupöydän tapana saavuttaa mitä asein ei kyetä saavuttamaan. Venäjä toivoo vielä lännen taipuvan talven kylmyyteen ja painostavan Ukrainaa antamaan periksi. Tästä ei ole mitään merkkejä.

-Talvesta tulee Venäjälle kova. Krapula kasvaa kevään kynnyksellä. Venäjän vetäytyminen minimaalisiin tavoitteisiin on kuitenkin ennemmin tai myöhemmin edessä tätä menoa. Prosessin jouduttaminen on kaikkien etu, myös Venäjän. Apua siis Ukrainaan.

 

Toimitus

Toimitus