Aborttilainsäädäntö tiukentunee Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain korkein oikeus näyttäisi olevan valmis pitämään voimassa Mississippin osavaltion aborttilain, joka kieltää abortit 15. raskausviikon jälkeen, uutisoi BBC. Keskiviikon kuulemisessa konservatiivituomarit vihjasivat, että niiden enemmistö kallistuisi puoltamaan lakia.
Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa konservatiivituomareilla on reilu enemmistö: Yhdeksästä tuomarista konservatiiveja on kaikkiaan kuusi.
Mikäli korkein oikeus päättää pitäää Mississippin osavaltion aborttilain voimassa, vähintään 21 osavaltion odotetaan ottavan käyttöön aborttia koskevia rajoituksia Yhdysvalloissa. Korkein oikeus tekee päätöksensä ensi kesänä, luultavimmin ensi kesäkuussa.
Tällä hetkellä Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden ennakkopäätösten perusteella raskaana olevalla naisella on oikeus aborttiin sikiön elinkelpoisuuteen saakka eli suurin piirtein 23. raskausviikolle. Presidentti Joe Biden on ilmoittanut tukevansa aborttilainsäädännön säilyttämistä nykyisellään.
Raskaudenkeskeytys (abortus arte provocatus, aap) tarkoittaa toimenpiteillä käynnistettyä raskauden päättämistä, joka ei ole synnytys ja joka johtaa yhden tai useamman sikiön kuolemaan ja jossa sikiön ei tiedetä kuolleen kohtuun ennen keskeyttämistoimenpidettä.
Yhdysvalloissa tehtiin vuonna 2019 Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan noin 630 000 aborttia. Tämä oli 18 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010. Afroamerikkalaisille tehdään maassa eniten abortteja. Ilmiöllä on nähnyt yhteyksiä köyhyyteen ja syrjäytymiseen.
Lähteet: BBC, Duodecim Terveyskirjasto