Afrikkalaisen sikaruton pelätään leviävän eväsroskien mukana Suomeen

Ruokavirasto varoittaa afrikkalaisen sikaruton (ASF) voivan levitä eväsroskien mukana Suomeen. Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti, joka on nopeasti levinnyt Euroopassa, vastustoimista huolimatta. Tautia esiintyy kymmenessä EU-maassa, sekä EU:n itärajan takana muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Virasto kertoo verkkosivuillaan, että afrikkalaisesta sikarutosta valistavia infokylttejä on kesällä pystytetty 25 huoltoaseman rekkaparkkeihin Etelä- ja Itä-Suomessa, myöhemmin kylttien määrä nousee 70:een. Infokyltit on suunnattu etenkin kansainvälisen raskaan ammattiliikenteen kuljettajille, joita kannustetaan heittämään mahdollisten eväiden tähteet ja eväsroskat suljettavaan roska-astiaan ja näin myös vähentämään näin afrikkalaisen sikaruton leviämisriskiä.

Afrikkalaisen sikaruton maahan tuloa Suomeen ehkäistään sikaeläinten ja sioista saatavien tuotteiden maahantuonnin rajoituksilla ja kielloilla sekä muiden sellaisten tuotteiden maahantuonnin valvonnalla, joiden mukana virus voi kulkeutua.

Tauti on uhka kotimaiselle lihatuotannolle

ASF-viruksen kulkeutuminen infektoituneen lihan tai lihatuotteen mukana on riskiarvioissa katsottu yhdeksi mahdolliseksi leviämisreitiksi. Ihmisiin afrikkalainen sikarutto ei Ruokaviraston mukaan tartu, mutta seurannaisvaikutuksiltaan se on hurja. Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto uhkaisi monien elantoa ja aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle kansainvälisen kaupan pysähtymisen sekä eläinten hävittämisen ja tilojen saneerauksen vuoksi.

Afrikkalainen sikarutto tarttuu sikojen hengitysteiden ja suun kautta, tartunnan saaneista sioista terveisiin sikoihin. Epäsuorasti tauti leviää muun muassa tartunnan saaneen eläimen lihan, lihatuotteiden, sivutuotteiden ja käsittelemättömien metsästysmuistojen välityksellä sekä ruokajätteestä, jossa on tartunnan saaneen sian tai villisian lihaa.

 

Toimitus

Toimitus