Äidit kivittivät poliiseja ja yllyttivät lapsiaan – Ruotsissa väläytellään jopa huostaanottoa

Ruotsin sosiaalipalvelut ovat saaneet kymmenittäin ilmoituksia lasten ja nuorten osallistumisesta pääsiäisen mellakoihin, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kirjoittaa.

Pääsiäisen aikana useissa ruotsalaisissa kaupungeissa oli suuria mellakoita. Mellakoiden kerrotaan alkaneen poliitikko Rasmus Paludanin aikeista pitää puheita eri kaupungeissa. Paludan on aiemmin polttanut koraaneja esiintymisissään.

Asiantuntijoiden mukaan kyse ei ole niinkään uskonnosta kuin ulkomaalaistaustaisen väestön syrjäytymisestä. Mellakoitsijat kivittivät poliiseja ja käyttivät ilotulitteita aseina. Monilla paikkakunnilla poltettiin autoja. Useita henkilöitä loukkaantui.

Poliisin edustajan mukaan mellakoitsijoiden tarkoituksena oli suoraan vahingoittaa poliiseja tai jopa tappaa heidät.

Pääsiäismellakat ovat ravistelleet Ruotsia ja ne on huomioitu myös Suomessa varoittavana esimerkkinä. Ruotsissa mellakoiden jälkipyykkiä pestään yhä.

SVT haastatteli sosiaalityöntekijä Garip Günesia, joka työskentelee Rinkebyn alueella. Rinkeby on surullisen kuuluisa lähiö Tukholmassa, jonne monet sosiaaliset ongelmat ovat kasautuneet. Sen asukkaista lähes kaikilla on maahanmuuttajatausta.

Günes kertoo, että hän näki äitien yllyttävän alaikäisiä lapsiaan kivittämään poliiseja ja ylpeilevän sillä, että lapsi teki niin.

-Näin vanhempia, joista molemmat heittivät kiviä itse ja yllyttivät lapsiaan tekemään myös niin. Se oli pelottavaa nähdä, Günes sanoi.

Vanhempien käyttäytymisessä oli nähtävissä selvä muutos entiseen. Aiemmin vanhemmat ovat olleet varovaisia ja pyrkineet estämään väkivaltaisuudet.

Ruotsissa keskustellaankin nyt, pitäisikö tällaisten vanhempien lapset ottaa huostaan.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen