Ajatushautomo: Putin hyökkää Ukrainaan vain rajoitetusti

Amerikkalaisen ajatushautomo The American Enterprise Instituten tutkijat eivät usko Putinin hyökkäävän Ukrainaan tavoitteenaan ottaa koko maa haltuunsa. Sen sijaan he pitävät mahdollisena rajoitetumpaa sotaa tavoitteena saada maayhteys Krimille. Lisäksi he uskovat Putinin siirtämään joukkojaan myös Valko-Venäjälle pysyvämmän uhkan aikaansaamiseksi alueelle. 

Täyden mittakaavan sota Ukrainaa vastaan ei tutkijoiden mielestä ole todennäköinen siksi, että sen seuraukset olisivat niin raskaat kantaa. Täysi sota Ukrainaa vastaan olisi suurin Venäjän tekemä sotilasoperaatio Neuvostoliiton tekemän vuoden 1979 hyökkäyksen Afganistaniin jälkeen. Sen hintana olisi tuhannet kaatuneet ja valtava määrä tuhottuja lentokoneita ja maa-ajoneuvoja. Ja voitetun sodan jälkeen Putinin olisi asetettava maahan itselleen myönteinen hallinto sekä turvallisuuskoneisto pitämään hallinto vallassa. Lännen vastatoimet on nekin otettava laskuissa huomioon. 

Sen sijaan tutkijat pitävät todennäköisempänä sitä, että Putin pyrkii saamaan maayhteyden Krimille. Krimillähän on vesiongelma: Venäjän miehityksen jälkeen Ukraina sulki Dnepr-joelta Krimille juomavettä kuljettavan kanavan, jonka jälkeen käyttövesi on täytynyt tuoda Venäjältä. Tällainen operaatio olisi mahdollista aloittaa viemällä merkittävästi lisää joukkoja venäläismieliselle Donbassin alueelle. 

He näkevät mahdollisena myös sen, että Putin sijoittaa merkittävän määrän mekanisoituja joukkoja Valko-Venäjälle. Tällaiset joukot voivat avustaa Ukrainan haltuunottamisessa mutta ennen kaikkea ylläpitää merkittävää uhkaa alueella. Nämä joukot muuttaisivat voimatasapainoa aina Baltian maihin saakka. 

Tutkijat neuvovat länttä miettimään tarkkaan omat toimensa tilanteessa. Putin yrittää saada lännen hylkäämään omat periaatteensa Ukrainan miehittämisen pelossa ja näin hyväksymään Venäjältä tekoja, joita se ei muuten hyväksyisi. Lännen on asetettava Putinille riittävästi riskiä sotatoimien suhteen samalla kun neuvotteluissa tarjotaan mahdollisimman pientä liikkumatilaa. 

Toimitus

Toimitus