Akava: Suomen talouskasvua hidastaa Uudenmaan poikkeuksellinen työttömyys

Akava Works -ajatuspajan talousennuste lupaa hyvää Suomen talouskehitykselle. Myös yritysten ja kotitalouksien luottamus tulevaisuuteen on vahva, mutta jarrujakin on.

Pahin jarru on Uudenmaan poikkeuksellisen työttömyystilanne. Työttömiä on epätavallisen paljon vain Uudellamaalla, mutta ei oikeastaan muualla Suomessa

–Arvelen sen johtuvan siitä, että Uusimaa on palveluvaltaisempi kuin muu Suomi. Merkittävin syy on matkailun väheneminen. Jos lentokentältä puuttuu miljoonia matkustajia, niin kyllähän se näkyy palvelualoilla suoraan ja välillisesti, Akavan ekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi AlfaTV Uutisille.

9-10 miljoonaa matkustajaa vähemmän

Sorjosen mukaan tämä on heijastunut hotelli-, ravintola-, konferenssi-, messu- ja kulttuuritoiminnalle, kuljetuspalveluille ja kaupalle.

–Tämä on ilmiselvä jarru suomen työttömyyden putoamiselle. Uusimaa roikkuu ja heikentää koko maan lukuja.

Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajamäärä oli tammi-lokakuussa peräti 85 prosenttia pienempi kuin samaan aikaan vuonna 2019. Vuositasolla se on 9—10 miljoonaa saapuvaa matkailijaa vähemmän

Kestokulutustavaroiden kulutus kasvanut

Koko maassa yksityinen kulutus on Akavan mukaan toipunut hyvin, mutta sen määrä uupuu vielä niukasti pandemiaa edeltäneestä tasosta.

Kotona vietetyn ajan lisääntyminen on vauhdittanut kestokulutustavaroiden hankintoja, ja koronarajoitusten vähentyminen on palauttanut puolikestävien kulutustavaroiden, kuten vaatteiden ja kenkien, kysyntää.

Toimitus

Toimitus