Aki Lindén TS:lle: Mihin me upotamme julkisia varoja? – ministeri haluaa selvittää

Perhe ja peluspalveluministeri Aki Lindén (sd.) haluaa selvitää hyvinvointiyhteiskunnan menot ja priorisoida ne. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveydenhoitoon tulisi löytää miljardi euroa lisää rahaa ilman, että veroja nostetaan.

Lindén ihmettelee, että Suomessa julkiset menot ovat kaiken kaikkiaan korkeat kuten veroastekin, mutta terveydenhuollon menot ovat alle verrokkimaidemme.

– On käytävä läpi koko julkinen talous ja katsottava, mihin me upotamme Suomessa muita maita enemmän julkisia varoja, kun terveydenhuoltoon käytämme muita vähemmän rahaa, vaikka olemme korkean verotason maa, Lindén sanoo Turun Sanomien haastattelussa.

Ministerin mukaan julkisen sektorin asemaa suhteessa yksityiseen olisi samalla vahvistettava. Hän arvioi, että yktisyispuolella tehdään myös turhia tutkimuksia, koska se on osa bisnestä.

– Kaikki terveydenhuoltoa tuntevat ihmiset tietävät, että terveyspalveluja ei pidä markkinoida luomalla ihmisille tarpeita käyttää lisää palveluja. Tämä johtaa tehottomuuteen ja siihen, että ihmiset alkavat käyttää terveyspalveluja hyvinkin mitättömissä asioissa, Lindén sanoo.

Terveydenhuolto on Lindénin mielestä ala, johon kilpailu ei sovellu samalla tavalla kuin moniin muihin palveluihin. Hän viittaa tiedon “epäsymmetrisyyteen” eli siihen, että terveyspalveluita tarjoava on tiedollisesti asiakkaaseen nähden poikkeuksellinen vahvassa asemassa, ja näin ollen asiakkaan on vaikea arvioida, mikä on tarpeellista ja mikä ei.

– Jos asiakas menee lääkärin vastaanotolle, jossa lääkäri sanoo asiakkaan tarvitsevan tiettyjä tutkimuksia, niin ne sitten otetaan. Palveluntuottaja tietää asiakasta enemmän siitä, mitä asiakas tarvitsee. Tämä eroaa esimerkiksi vaate- tai autokaupassa asioinnista, Lindén kuvailee.

Toimitus

Toimitus