Alaikäisten ihmiskaupan uhrien määrä tuplaantui Suomessa

Alaikäisiä on ohjautunut Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään Suomessa yli kaksinkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna, Maahanmuuttovirasto uutisoi. Vuonna 2021 auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otettiin 28 lasta ja nuorta, joista 27 oli joutunut ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi ulkomailla ja yksi Suomessa. Aiempina vuosina alaikäisiä asiakkaita on otettu auttamisjärjestelmään noin 10-14 henkilöä.

Alaikäisenä ihmiskaupan uhriksi joutuneita henkilöitä on Suomessa ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakkaina kuitenkin huomattavasti enemmän. Auttamisjärjestelmään tuli vuonna 2021 kaikkiaan 243 uutta asiakasta. Heistä noin kolmannes (80 henkilöä) kertoi joutuneensa ihmiskaupan uhriksi ollessaan alaikäinen.

Vuonna 2021 auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otetut alaikäiset olivat yleensä taustaltaan turvapaikanhakijoita. Yhä useammin ihmiskauppaan viittaava hyväksikäyttö on tapahtunut Suomessa. Näissä tapauksissa on yleensä kyse seksuaalisesta riistosta tai pakkoavioliitosta.

– Olemme havainneet, että lapsuudessa ja nuoruudessa tapahtunut ihmiskauppa tulee usein ilmi vasta henkilön aikuistuttua. Jos hyväksikäyttö on saanut jatkua ilman esimerkiksi viranomaisen väliintuloa, on mahdollista, että ihminen uskaltaa puhua kokemuksistaan tai hahmottaa kokemuksensa hyväksikäytöksi vasta aikuistuttuaan, kertoo Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän apulaisjohtaja Katri Lyijynen.

 

 

 

Toimitus

Toimitus