AlfaTV Uutiset Ukrainassa: Uhkana uusi rintama pohjoisessa – “Ukrainaa yritetään sitoa pohjoiseen”

Valko-Venäjän puolelta ammuttiin tänään yli 20 ohjusta Pohjois-Ukrainaan. Ohjusten kohteina oli muun muassa Tšernihivin ja Ukrainan pääkaupungin Kiovan alueet.

AlfaTV Uutisten päätoimittaja Hannu Haukka on parhaillaan Itä-Ukrainassa toimittamassa humanitaarista apua etulinjan kaupunkeihin yhdessä Ukrainan armeijan sotilaspastorien kanssa.

Valko-Venäjältä tehdyn ohjusiskun uhkana on uuden rintamalinjan avautuminen Pohjois-Ukrainaan. Se sitoisi Ukrainan joukkoja pois Etelä- ja Itä-Ukrainasta alueilta, joita Venäjä on havitellut itselleen.

– Venäjä on ampunut ne Valko-Venäjän alueelta. Ne ovat Iskander-ohjuksia eli venäläisten ohjuksia. Koko pohjoinen rintama on ollut ohjushyökkäyksen kohteena tänä aamuna, Haukka raportoi Itä-Ukrainasta.

Ukraina on jo kertaalleen ajanut venäläissotilaat pois Pohjois-Ukrainasta, kun Venäjä epäonnistui hyökkäyksessään Kiovaan.

– Koska ohjushyökkäysten määrä on lisääntynyt ja ammuttujen ohjusten määrä on lisääntynyt, niin arvellaan, että Venäjä ja Valko-Venäjä saattavat kuitenkin avata uuden rintaman pohjoisessa. Logiikka on siinä, että silloin Ukraina sidotaan enemmän pohjoiseen ja se saattaa verottaa Ukrainan isoa vastahyökkäystä, joka on jo käynnistynyt etelässä Hersonin läänissä.

Lännen toimittamat aseet ovat muuttaneet sodan kulkua ja antaneet Ukrainalle uutta kykyä vastata Venäjän hyökkäykseen. Erityisesti yhdysvaltalaiset HIMARS-raketinheittimet ovat saaneet Venäjän miettimään strategiaansa uudelleen. Aiemmin Venäjä eteni jatkuvan tykkitulen turvin, mutta nyt se on joutunut väistelemään HIMARS-raketteja.

– Ukrainalaiset pitävät tiukasti puoliaan. He ovat pystyneet torjumaan jo kuusi hyökkäystä tänä aamuna sillä alueella, minne olemme menossa, Haukka kertoi.

– Kun Ukraina on saanut näitä uusia ohjuksia, uusia asejärjestelmiä, niin komentajat sanovat, että niiden avulla he ovat ratkaisevasti voineet vaikuttaa sodan kulkuun niin, että venäläiset eivät ole päässeet etenemään ja monin paikoin ovat voineet heidät ajaa takaisin.

Toimitus

Toimitus