AlfaTV:n vaalitentti: Puoluetuki nosti tunteita – ”nyt ovat mittakaavat sekaisin”

Perussuomalaiset ja kokoomus ajautuivat vastakkain aluevaalien ns. puoluetukea koskevassa kysymyksessä.

Jokaisen puolueen aluevaltuutetuista koostuvat ryhmät saavat jäsenmäärän mukaan tukea, joka noussee tuhansiin euroihin vuodessa jäsentä kohden.

Perussuomalaiset ovat linjanneet, etteivät he nosta ryhmärahaa. AlfaTV:n aluevaalitentissä PS:n Lulu Ranne kertoi, että ainakin hänen alueellaan Kanta-Hämeessa rahaa ei PS:n ryhmä aio nostaa.

– 300 000 euroa meillä Kanta-Hämeessä. Kyllä uusien alueiden virkamiesmäärällä tulisi kyetä hoitamaan uuden organisaation toiminta, Ranne perusteli.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen piti PS:n näkemystä populistisena ja täysin suhteettomana.

– Nyt ei ole kyllä suhteellisuuden tajua. Siis laitatte 450 miljoonan euron kulut ja 300 000 euroa vastakkain. Nyt ovat mittakaavat menneet sekaisin. Häkkänen sanoi

Hän muistutti, että ryhmärahat menevät esimerkiksi valtuustoryhmän sihteerin palkkaamiseen. Ryhmän päätösten kirjaamista ja esityslistasta huolehtimista ei Häkkäsen mukaan voi sälyttää luottamusmiehelle, jolla on oma työnsäkin hoidettavana. Keskustan Juha Pylväs muistutti, että demokratialla on aina jokin hintansa, eikä pitänyt korvauksia merkittävinä.

Tentissä käytiin vilkas keskustelu myös maakuntaverosta. Puolueista vain vihreiden Atte Harjanne jätti oven raolleen veron suhteen. Hänen mukaansa olisi veropopulismia kieltää uuden veron mahdollisuus, koska periaatteessa oma veronkanto ja rahoitus pakottavat alueet ottamaan vastuuta myös menoista.

Kaikki tentin muut puolueet kokoomus, keskusta, PS ja KD vastustivat veroa. Häkkäsen ja Räsäsen mukaan hallitus on ajamassa veroa eteenpäin jo tällä vaalikaudella, vaikka vaalien alla se kielletään. Keskusta on sanonut, että veron edellytyksenä on se, että maakuntiin tulee nykyistä enemmän tehtäviä.

– Pelkään, että veroa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn juuri näiden lisätehtävien kautta, Räsänen huomautti.

AlfaTV:n toisen vaalitentin juonsivat Sanna Ukkola ja Tommi Parkkonen.

Toimitus

Toimitus