Alpo Rusi: Globalisaation aikakausi päättymässä, kylmä sota 2.0 alkanut

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopulla oli yhden aikakauden lopun alku. Ulkoasiainneuvos Alpo Rusi kommentoi maailman politiikan muutoksia AlfaTV Uutisille. Hänen mukaansa globalisaation aikakausi on päättymässä ja uusi kylmä sota on jo alkanut.

-Uusi kylmä sota tai kylmä sota 2.0 on jo käynnissä. On sanottu, että Ukrainan sota on sen ensimmäinen näytös, Rusi sanoo.

Seuraava näytös saattaisi olla Kiinan voiman käyttö, joka pyrkisi siihen, että länsimaat joutuisivat perääntymisvaiheeseen.

-Itse en usko tähän. Vaan näen, että Ukrainan sota päinvastoin on vaikeuttamassa Kiinan ja Venäjän suunnitelmia murtaa liberaali, kansainvälinen järjestys, Rusi sanoo.

Kiinan toimet määrittävät tulevaisuutta

Kiina ja Venäjä tuntevat Rusin mukaan vastenmielisyyttä kansainvälistä järjestystä ylläpitäviä sopimuksia ja YK:ta kohtaan. YK:ta Kiina ja Venäjä pitävät länsimaiden hallitsemana. Maiden pyrkimyksenä onkin kaataa nykyinen maailmanjärjestys uusilla voimakeskuksilla. Tätä he nimittävät moninapaiseksi maailmanjärjestykseksi.

Rusi muistuttaa, että tällaisella kehityksellä on jo pitkä historia eikä se sinänsä ole mitään uutta. Sen sijaan moni muu asia on muuttumassa.

-Se kehitys, joka käynnistyi kylmän sodan päättyessä 90-luvun alussa, jolloin taloudellinen globalisaatio, ja miksei myös liberaali poliittinen ajattelu, sai jalansijaa maailmanlaajuisesti. Puhuttiin globalisaation uudesta aikakaudesta. Se aikakausi on päättymässä, Rusi toteaa.

-Mitä tästä nyt seuraa, on hyvin pitkälle kiinni siitä, miten Kiina asettaa tavoitteensa toisaalta Venäjän kanssa ja toisaalta Yhdysvaltojen kanssa.

Venäjän toimet määrittävät lähitulevaisuutta

Jos Kiinan valinnat määrittävät maailmanpolitiikan tulevaisuutta pitkällä aikavälillä, Venäjä sisäpolitiikka tekee sen lyhyellä. Rusi pitää Venäjän tilannetta sekä mielenkiintoisena että hyvin vaarallisena.

Hän muistuttaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistuvasti käyttänyt voimaa sisäpolitiikan välineenä.

-Putin on aina silloin, kun hän tarvitsee sisäpoliittista tukea, aloittanut sotilaallisen operaation. Koko hänen uransa perustuu lähtökohtaisesti voimankäyttöön sisäpolitiikan välineenä. Nyt on kysymys siitä, että hänellä on takanaan jakso, jolloin eripuolilla Venäjää oli mielenosoituksia häntä vastaan. Ne mielenosoituksen päättyivät, kun hän aloitti Ukrainan sodan – sen jälkeen ne päättyivät hyvin nopeasti voimakeinoilla.

Rusi pitää Venäjän hyökkäyksestä alkanutta ajanjaksoa käännekohtana. Lähikuukausien tapahtumat ovat hyvin riippuvaisia siitä, mitä Venäjän sisäpolitiikassa tapahtuu.

-Venäjä on kriisissä. Venäjän sisäisen kehityksen seuraava askel on se, mitä pidän tänä vuonna mielenkiintoisena ja siitä seuraa hyvin paljon, miten se (tämä vuosi) menee.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen