Alpo Rusi: Nämä ovat merkit Putinin aseman vapisemisesta – Suomella näytön paikka

Diplomaatti ja ulkoasianneuvos Alpo Rusi muistuttaa AlfaTV Uutisille, kuinka Putin elekieli, kommentit ja oligarkkien nöyryyttäminen ja heidän lausunnot viittaavat Putin vaikeaan tilanteeseen ja mahdollisesti jopa horjuttavat hänen asemaansa.

– Kyllähän tämä ulkomaantiedustelun johtajan Sergei Naryshkinin julkinen nöyryyttäminen kielii siitä, että jännitteitä on ihan tässä Kremilin ydinpiirissä. Ja lisäksi oli tämä oligarkkien puhuttelu. Ja nythän pari oligarkkia on jo ottanut etäisyyttä Kremliin viikonlopun aikana. Kyllähän näitä merkkejä on. Tähän luo paineita myös laajat mielenosoitukset, Rusi toteaa.

Hänen mukaansa tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että olisi murtumassa tämä Putinin ympärillä olevan piirin valta.

– Kyllä tässä vielä jotain muutakin tarvitaan, mutta nämäkin aspektit on otettava huomioon. Myös tämä huonosti edennyt sotilaallinen invaasio Ukrainassa osoittaa sen, että säilyttäväkseen asemansa ja uskottavauutensa, hän joutuu käyttämään aiemmin laskettua enemmän sotilaallista voimaansa ja tämä vaihe on erittäin vaarallinen.

Rusi ottaa kantaa myös Suomen ja Saksan idänpolitiikkaan. Rusin mukaan Saksan idänpolitiikassa tapahtunut muutos ei voi olla heijastumatta myös Suomeen ja sen Nato-suhteeseen.

– Meillä on syntynyt uusi rautaesirippu Eurooppaan, ja nyt jopa Saksa tunnustaa sen ja on kääntänyt ulkopoliittisen kelkkansa. Ja sillä on merkitystä Suomen kannalta. Se on viimeinen iso muutos, reunaehto, joka pakottaa Suomen valtionjohdon miettimään nyt niitä ratkaisuja, joita täytyy tehdä. Pelkällä aidan päällä istumalla ei tästä selvitä, Rusi kommentoi AlfaTV Uutisille.

Rusi pitää sitä erittäin tärkeänä Suomen kannalta, koska hänen mukaansa Suomi on kiinnittänyt oman idänpolitiikkaansa Saksan idänpolitiikkaan.

– Vaikka historia on erilainen, tämä osoittautuu todeksi tässä Nordstream2-hankkeessa. Ja nyt, kun se on pois pöydältä ja joudutaan vahvistamaan sotilaallista suorituskykyä niin Suomessa kuin Saksassakin ja koordinoimaan EU:n ja Naton yhteistyötä, niin tässä tilanteessa Suomella on nyt näytön paikka.

Juttua korjattu klo 13.10. 

Toimitus

Toimitus