Amazonin metsätuhot ennätysmäiset

LEHTIKUVA / AFP Evaristo Sa

Amazonin metsätuhot ovat suurimmat viiteentoista vuoteen raportoi Brasilian avaruusvirasto INPE, kirjoittaa BBC. Virasto raportoi, että metsää on tuhoutunut tänä vuonna 22 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Brasilia lupasi lopettaa metsien hävityksen vuoteen 2030 mennessä Glasgow’n ilmastokokouksessa.

Amazonin alueelta on löydetty yli kolme miljoonaa eliölajia ja siellä asuu miljoona alkuperäisväestön jäsentä. Amazon on myös tärkeä hiilinielu eli se sitoo huomattavia määriä hiilidioksidia ilmasta.

Amazonin sademetsää tuhoutui vuosina 2020–21 yhteensä 13 235 neliökilometriä. Alue on hieman pienempi kuin Pirkanmaan maakunta.

Brasilian ympäristöministerin Joaquim Leiten mukaan metsätuhot ovat haaste hallitukselle, ja heidän tulee käyttää kovempia keinoja näiden rikosten estämiseksi. Hän lisäsi, ettei nyt julkistetut tiedot kuvaa viime kuukausien tilannetta.

Metsätuhot ovat lisääntyneet presidentti Jair Bolsonaron kaudella. Bolsonaro on kannustanut maanviljelyyn ja kaivostoimintaan alueella. Hän on syyttänyt avaruusvirastoa Brasilian maineen pilaamisesta tietojen julkistamisen vuoksi.

Toimitus

Toimitus