Antti Lindtman ja kokoomus ottivat yhteen: ”Tämä on jäätävää luettavaa”

LKS 20211201 Kokoomuksen Timo Heinonen (oik.) ja kristillisdemokraattien Sari Essayah eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 1. joulukuuta 2021, taustalla opetusministeri Li Andersson. Istunnossa keskusteltiin opposition vaihtoehtobudjeteista. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Opposition vaihtoehtobudjettien käsittely eduskunnassa löi kipinää kokoomuksen ja SDP:n välille.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on eduskunnassa useasti penännyt kokoomuksen leikkauslistaa. Nyt Lindtman tulkitsi sellaisen saaneen.
– Nyt ymmärrän, miksi, edustaja Orpo, kokoomus halusi pimittää vaihtoehtonsa ennen kunnallisvaaleja. Tämä on jäätävää luettavaa. Tässä tehtäisiin historiallisen suuret leikkaukset sosiaaliturvaan, 1,5 miljardia euroa. Tästä ei löydy sydäntä, Lindtman sanoi.
Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa velkaa otettaisiin 2,5 miljardia euroa vähemmän velkaa kuin mitä hallituksen esityksessä otetaan. Kokoomus esittää veronalennuksia ja esimerkiksi työtttömyysturvan porrastusta.
– Tässä se fundamentaalinen ero kokoomuksen ja vasemmistohallituksen välillä on: nostamme ihmiset työttömyydestä töihin. Kolme neljäsosaa hyötyy veronalennuksista, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vastasi.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko arvioi, että kokoomuksen säästölista johtaisi parin tuhannen valtion viranhaltijan yt-neuvotteluihin joulun alla.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan heidän vaihtoehtonsa johtaisi miljardin verran pienempään velkaantumiseen kuin hallituksen. KD panostaisi sote-uudistuksen sijaan palveluihin, esimerkiksi sote-henkilöstön palkkaamiseen.
PS:n puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan huomautti, että puolueen ajamat säästöt maahanmuuttajiin ovat relevantteja, koska ne kertautuvat vuosittain ja maahanmuuttajien kulut tuntuvat muuallakin kuin kototouttamisessa, esimerkiksi toimeentulotuessa.
Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Juha Pylväs kehui PS:n vaihtoehtoa siitä, että se kiinnittää huomiota arkisiin asioihin, kuten bensiinin korkeaan hintaan.

Toimitus

Toimitus