Antti Paronen: Kiovan suhteen kaikki on auki – tässä Venäjä epäonnistui

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Paronen vahvistaa julkisuudessa olleita käsityksiä, että Venäjän eteneminen on ollut luultua hitaampaa Ukrainan sodassa.

– Kaappauksenomainen Kiovan haltuunotto ei ole onnistunut. Kaikki on Kiovan suhteen auki, Paronen arvioi AlfaTV:n Ukrainan sotaan liittyvässä Uutisextrassa.

Millaiset sitten olivat ammattisotilaan odotukset Venäjän suhteen? Missä erityisesti Venäjän taktiikka epäonnistui?

Parosen mukaan odotuksissa olivat ketterät iskut strategisesti oleellisiin kohteisiin.

– Esimerkiksi 2015 (Itä-Ukrainan sota) näimme ketterää liikkumista panssaroiduilla ajoneuvoilla ja odotimme samanlaista nopeaa etenemistä. Jossain määrin tätä on yritetty, mutta Ukraina on iso maa.

– Afganistanissa oli kaappausominaisuus eli erikoisjoukot, iskujoukot, ottavat hallintorakennuksia ja uutistoimituksia haltuun ja tätä tuetaan konventionaalisella sodalla, Paronen konkretisoi.

Hänen mukaansa erityisesti läntinen hyökkäyskiila kohti Kiovaa on ollut pehmeä. Toisaalta etelässä Venäjä on ottanut voittoja ja Mariupol on siellä raskaan tulen kohteena.

– Vaikuttaa, että Venäjän hyökkäys on monella suunnalla hieman sekaisin, Paronen tiivistää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että meneillään on vasta sodan viides päivä.

– Ukraina on osoittautunut erityisesti maavoimiensa suhteen taistelukykyä ja sitkeyttä Kiovassa ja erityisesti Harkovassa, jossa käydään raskaita taisteluita.

Yksi kiinnostava yksityiskohta on sekin, että läntiset mediat ja sosiaalisen median tilit kertovat jatkuvasti Venäjän joukkojen liikkeistä, mutta aika vähän on tietoa Ukrainan sotavoimien strategiasta.

Selvää kuitenkin Parosen mukaan on se, että Ukraina tarvitsee panssaritorjunta-aseita, joita presidentti Zelensky “tilasi” julkisesti sen sijaan, että olisi ottanut tarjotun kyydin ja paennut Yhdysvaltoihin.

 

Toimitus

Toimitus