Antti Rinne: Maakuntavero sisältää suuria ongelmia, uuteen harkintaan

LKS 20211021 Puhemies Antti Rinne (SDP) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 21. lokakuuta 2021. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunnan varapuhemies ja entinen pääministeri Antti Rinne epäilee maakuntaveron säätämisen järkevyyttä. Vaikka hänen johtamansa hallitus kirjasi selvityksen verosta hallitusohjelmaansa, Rinne itse on alkanut epäillä veron toimivuutta.

– Tulee hirveän suuria veroeroja valtakunnan sisällä. Lisäisi eriarvoisuutta merkittävästi. Tästä syystä olen tullut siihen tulokseen, että pitää harkita uudelleen, tuleeko uutta veroporrasta, Rinne linjaa AlfaTV:n Viikon Parkkosessa.

Parlamentaarinen työryhmä tuli aiemmin jo samanlaiseen lopputulemaan, eli se näki veron aiheuttavan jakoa ja näki vaaran myös kokonaisveroasteen nousulle. Hallituspuolueista myös keskustassa on epäilty veroa ja ennen kuntavaaleja se ilmoitti sitä selvästi vastustavansa, kun taas vihreät ja vasemmistoliitto puolsivat voimakkaasti veroa. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin piti kuntavaalien alla veroa järkevänä. Oppositiossa kokoomuksessa maakuntaveroa on koko ajan vastustettu.

Rinne kuitenkin huomauttaa, että oli verotusoikeutta tai ei ja millainen sote-järjestelmä hyvänsä luodaan, niin tosiasia on, että sosiaali- ja terveysmenoihin käytetty rahamäärä kasvaa.

– On harhaluuloa, että riippumatta siitä onko verousoikeutta vai ei,  etteikö meidän sote-menot kasva tulevina vuosina. Meidän väestömme ikääntyy, Rinne sanoo.

Oleellista on Rinteen mukaan se, että huomio on kohdistettava ennaltaehkäisyyn eli perusterveydenhuoltoon, josta aluevaaleissakin lopulta on kyse. Rinne muistelee, että oman vakavan sairautensa aikana johtava ylilääkäri oli todennut hänelle, että miljardi euroa ennaltaehkäisyyn tulee kolmena takaisin.

– Uskon tähän, Rinne sanoo.

Aluevaalit ovat kahden kuukauden päästä, mutta varsinaista vaalitunnelmaa ei ole vielä syntynyt. Rinteen mukaan vaalit ovat tärkeät.

– Olen ollut tästä (vaalien jäämisestä katveeseen) huolissani. Nyt aluehallinnolle tulee 20 miljardin euron kokonaisuus päätettäväksi. Se on suuruusluokaltaan vaajat puolet valtion budjetista, Rinne huomauttaa.

Hänen mukaansa päättäjien on, jos lainsäädännön tarkoitusta kunnioitetaan, huolehdittava koko alueen terveydenhuollosta, ei vain oman kuntansa. Rinne muistuttaa, että hallitus on luonut kehikon sotelle ja aluehallinto vie kehikon käytäntöön. Siksi aluevaalit ovat tärkeät.

EDIT klo 12.28: Täsmennys kappaleeseen kolme, maakuntaveron vastustamisesta ja puoltamisesta keskustan ja SDP:n suhteen.

 

— Katso koko haastattelu täältä.

Toimitus

Toimitus