Arvio USA:sta: Venäjästä tulossa uusi Pohjois-Korea – “pakko osallistua paraateihin”

Venäjän yhteiskunnasta on tulossa koko ajan enemmän Pohjois-Korean kaltainen, entinen puolustustiedusteluviraston upseeri ja kirjailija Rebekah Koffler sanoi Fox Newsille. Koffler viittasi erityisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon pyrkimykseen rajoittaa sananvapautta.

Koffler on kirjoittanut kirjan Venäjän suunnitelmista voittaa Yhdysvallat.

Putin on kutsunut Ukrainan sotaa vastustavia pettureiksi, viidenneksi kolonnaksi, jotka sylkäistään pois kuin ötökät, Reuters kirjoittaa. Viidennellä kolonnalla tarkoitetaan henkilöitä, jotka maan sisällä toimivat vihollisen hyväksi.

– Olen vakuuttunut siitä, että tämä luonnollinen ja tarpeellinen yhteiskunnan itsepuhdistus vain vahvistaa maatamme, solidaarisuuttamme, koheesiotamme ja valmiuttamme kohdata mikä tahansa haaste, Putin sanoi viime viikolla pitämässään puheessa.

Putin on ottanut käyttöön joukon keinoja, joilla se pyrkii hiljentämään toisinajattelijat. Venäjällä on nähty jo sotaa vastustavien mielenosoittajien laittamista vankilaan. Saman ovat saaneet kohdata toimittajat, jotka ovat kertoneet, mitä Venäjä todella tekee Ukrainassa.

Putin allekirjoitti maaliskuun alussa lain, joka rankaisee journalisteja jopa 15 vuoden vankilatuomiolla, jos he julkaisevat uutisia, jotka ovat ristiriidassa Venäjän hallituksen lausuntojen kanssa koskien Ukrainan sotaa.

Mielenosoittajat määrätään vapaaehtoisiksi

Putin järjesti valtaisan sotaa kannattavan mielenosoituksen perjantaina, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Kofflerin mukaan ihmiset eivät yleensä osallistu näihin omasta vapaasta tahdostaan vaan heillä on epäsuora paine osallistua.

– Ihmisten vain odotetaan osallistuvan näihin paraateihin ja mielenosoituksiin. Jokainen työntekijä, jokainen koulu, odottaa, että osallistutaan. Luultavasti Venäjän hallitus vaati ihmisiä osallistumaan, Koffler sanoi.

– Kuinka voi kieltäytyä menemästä, kun Putin kertoi edellisenä päivänä, että jos löydät petturin ja jos et ilmianna heitä, jos et kannata sotaa Ukrainassa, olet petturi itse. Kuinka et menisi mielenosoitukseen silloin?

Wilson Centerin Venäjä-tutkija Kamil Galeev kirjoitti Twitterissä, että perjantaiseen mielenosoitukseen oli painostettu osallistumaan erityisesti valtion työntekijöitä.

Kofflerin mukaan Venäjästä on tulossa kansainvälinen hylkiö ja on luultavaa, että Putin pyrkii edelleen tiukentamaan seulaa sen suhteen, mitä tietoa kansalaiset saavat. Siis aivan kuten Pohjois-Koreassa.

Venäjä ja Pohjois-Korea lähentävät suhteitaan

Venäjän varaulkoministeri Igor Morgulov tapasi tänään tiistaina Pohjois-Korean suurlähettilään Moskovassa. Maat keskustelevat kahdenvälisistä suhteistaan muuttuvassa maailmassa.

Pohjois-Korea on syyttänyt Ukrainan sodasta lännen hegemonia pyrkimyksiä ja omavaltaisuutta.

Toimitus

Toimitus