Asiantuntija: Hyödylliset idiootit ovat Venäjän hybridivaikuttamisen apureita

Suomi on astunut turvallisuuspolitiikasaan uuteen aikakauteen. Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisen mukaan Suomen valtionjohdon sunnuntainen ilmoitus Nato-jäsenyyden hakemisesta paransi heti Suomen asemaa, koska sotilaallisten uhkatekijöiden todennäköisyys väheni samatien.
Venäjä pyrkii hajottamaan demokratioita sisältäpäin
Suomi tulee kuitenkin olemaan nyt ja tulevaisuudessakin Venäjän hybridivaikuttamisen kohde. Savolainen kuvaa hybridivaikuttamista seuraavasti:
-Hybridivaikuttamisella tarkoitetaan varsinaista sodankäyntiä alempia konnankoukkuja, joilla yritetään heikentää demokraattisia valtioita ja niiden yhteenliittymiä, Savolainen kuvaa.
Savolainen korostaa, että venäläiset ovat mestareita koko hybridivaikuttamisen kirjossa.
-Koko hybridivaikuttamisen käsite on kehitetty, kun on perehdytty heidän toimintaansa. Heillä on paljon koulutettua väkeä, jotka ovat on toimineet pitkään alalla. He ovat tunnistaneet demokraattisten yhteiskuntien ja valtioiden haavoittuvuudet. He pystyvät yhdistämään operatiivisen toiminnan ja elinkeinoelämän rahat näihin vaikuttamisiin, Savolainen summaa.
Savolaisen antaa tuoreen esimerkin Venäjän hybridivaikuttamisesta Euroopassa.
-Tuoreiden tutkimusten perusteella väitetään, että Katalonian prosessi, jossa se yritti irrottautua Espanjasta, olisi ollut merkittävästi venäläisten auttama, Savolainen kertoo.
Venäjä etsii Suomesta haavoittuvuuksia
Savolaisen mukaan Venäjän tavoitteena on vaikuttaa aina loppujen lopuksi länsimaiden kansalaisiin. Venäjä etsii yhteiskunnista haavoittuvuuksia.
Haavoittuvuudet voivat liittyä esimerkiksi järjestelmiin, jotka ylläpitävät yhteiskunnan toimintoja ja normaalia elämää kuten maksujärjestelmiin, logistiikkaan tai sähköön.
Siviiliyhteiskunnassa Venäjä taas pyrkii vaikuttavaan poliittisiin mielipiteisiin ja yhteisöihin. Venäjä pitää silmällä yhteiskuntien instituutioita, millainen niiden resilienssi on, kuinka hyvin ne kestävät painetta.
Ukrainan sota ja Suomen Nato-hakemus pikkuepisodeja isomman konfliktin keskellä
Venäjä hyödyntää hybridivaikuttamisessaan myös raja-alueita. Entä jos Venäjä ohjaa Suomen rajoille suuren määrän turvapaikanhakijoita?
-Tämä keino jää pysyvästi käyttöön ja tulemme sen ehkä näkemään sen tässä pidemmässä konfliktissa, Savolainen toteaa.
Savolainen painottaa, että maailmassa on meneillään globaali konflikti:
-Nyt on meneillään pitkä konflikti, jonka on taustalla on Kiinan ja Venäjän halu näyttää, että heidän johtamismallinsa on parempi ja he tulevat voittamaan yhdessä globaalin talouskamppailun. Tässä puhutaan vuosikymmenistä, Savolainen kuvaa.
Samassa yhteydessä Kiina ja Venäjä haluavat Savolaisen mukaan näyttää, että tämä demokraattisten maiden järjestelmä ei toimi kunnolla.
– Ja siinä yhteydessä Ukrainan kriisi ja Suomen Nato-jäsenyys-hakemus ovat pikku episodeja, Savolainen sanoo.
Presidentti Vladimir Putinin eilisen puheet siitä, ettei Suomen Nato-jäsenyyden kanssa ole suurta ongelmaa, tarkoittaa Savolaisen mielestä, että Venäjä mahdollisesti katsoo, että jonain päivänä neuvotellaan vielä Natonkin kanssa, ja siksi on turha alkaa enää kostotoimiin, koska varsinaista jäsenhakemusta ei saada estettyä.
Miten venäjämielisen tahon tunnistaa?
Savolainen painottaa, että demokratiassa henkilöllä pitää olla oikeus olla mitä mieltä tahansa. Savolainen kuitenkin muistuttaa, että varsinkin Venäjällä ja Neuvostoliitossa tunnetiin käsite vaikuttaja-agentti ja hyödyllinen idiootti ja nämä roolit voivat myös mennä sekaisin.
-Jos nyt joku johdon mukaisesti Venäjä-myönteisiä mielipiteitä, jotka näyttäisivät olevan epärationaalisia Suomen turvallisuuden kannalta, silloin voisi ajatella, että olisiko tässä nyt Venäjän puolestaja toimija, Savolainen kuvaa.
Savolainen painottaa, että seuraava ajatus on hänen henkilökohtainen mielipiteensä:
– Mielestä sellaiset henkilöt, jotka 1970-1990-luvuilla esittivät julkisin varoin sellaisia ajatuksia, että Suomen pitäisi riisua itsensä aseista esimerkkinä muulle maailmalle, ovat mielestäni he ovat olleet vähintäänkin hyödyllisiä idiootteja, Savolainen toteaa.