Asiantuntija: Ihosyöpä yleistyy kaikista syövistä nopeimmin – suojaudu auringolta vaatteilla

Länsimaissa ihosyöpä on kaikista nopeimmin yleistyvä syöpä. Suomessa ihomelanooma lisääntyy naisilla viiden prosentin ja miehillä neljän prosentin vuosivauhtia, kertoo Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Marika Skyttä.

– Ihomelanooman nopea lisääntyminen on havaittavissa nuoremmissa ikäryhmissä erityisesti naisilla, Skyttä sanoo.

Skyttä painottaa, että auringosta saa nauttia, mutta maltillisesti.

-Ihosyövän merkittävin riskitekijä on ihon palaminen lapsuus- sekä nuoruusiällä sekä ihon altistuminen UV-säteilylle koko eliniän aikana, Skyttä kertoo.

Lasten ja nuorten iho erityisestä vaarassa

Skyttä korostaa, että tärkeintä on suojata iho auringolta erityisesti vaatteilla ja hakeutua varjoon erityisesti keskipäivällä keskikesällä, joilloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Ihoa suojataan myös aurinkosuojavoiteilla, joiden suojakerroin on vähintään 30 .

-Suojaamalla iho riittävästi voitaisiin ennalta ehkäistä suurin osa ihosyövistä ja erityisesti haluaisin muistuttaa, että lasten iho tulisi suojata auringolta, koska lasten iho on erittäin herkkä UV-säteilyn haittavaikutuksille, Skyttä toteaa.

Suomessa yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä

Suomessa yleisin pahanlaatuinen ihosyöpä on tyvisolusyöpä, toiseksi yleisin on okasolusyöpä, joita todetaan vuosittain noin 1500, kolmanneksi yleisin on ihomelanooma, jota todetaan lähes yhtä paljon kuin okasolusyöpää vuosittain. Ihomelanooma näyttää yleistyvän nuorempana kuin ihon okasolusyöpä. Ihosyövän yksi riskitekijä on ikä, ja ihosyöpä onkin pääsääntöisesti ikääntyneiden syöpä.

Milloin luomesta on syytä olla huolissaan? 

Skyttä neuvoo tarkastelemaan omaa ihoaan säännöllisesti ja hakeutumaan lääkäriin silloin, kun ihossa on ihomuutoksia, jotka ilmenevat punotuksena, hilseilynä ja jotka eivät parane itsestään. Lääkäriin on hakeuduttava myös silloin, kun luomi kasvaa nopeasti tai luomen tai ihomuutoksen väri tai muoto muuttuu tai siinä ilmenee haavaumia ilman ulkoista syytä.

– Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä diagnosoidaan, ja mitä nopeammin ihomuutos leikataan pois, sen parempi on useimmiten ihosyövän taudin ennuste. Pahanlaatuisten ihosyöpien ennuste on Suomessa hyvä, Skyttä sanoo.

Syöpäjärjestöt ajavat kansallisen syöpästrategiaa tulevaan hallitusohjelmaan, jotta Suomeen saataisiin yhä parempaa varhaista diagnostiikkaa sekä yhtenäisiä hoitoja koko maahan. Strategiassa korostuu potilaan tuki koko hoidon ja kuntoutuksen aikana.

Toimitus

Toimitus