Asiantuntija: Venäjä luo valheellista kuvaa voimasta – Ukrainan tarvitsee vain pitää pintansa

Venäjä luo tällä hetkellä kuvaa, että se on saanut voimansa takaisin ja kykenee lyömään Ukrainan. Tällainen mielikuva on valheellinen, vanhempi tutkija Frederick W. Kagan kirjoittaa Time-lehdessä. Kagan toimii johtajana kriittisiä uhkia luotaavassa projektissa American Enterprise-instituutissa.

Kaganin mukaan Sjevjerodonetskin kaupungin taistelut ovat sodan asuun puettu venäläinen informaatio-operaatio. Sen pää tarkoitus on luoda kuva, että Venäjä on saanut voimansa takaisin ja kykenee lyömään Ukrainan.

-Tämä mielikuva on valheellinen. Ukrainassa oleva Venäjän armeija on koko ajan kuluneempi joukko, joka ei voi saavuttaa ratkaisevaa voittoa, jos ukrainalaiset pitävät pintansa, Kagan kirjoittaa.

Venäjä on hävinnyt jo aikaisemmin sodan aikana taistelun Ukrainan pääkaupungista Kiovasta ja on joutunut perääntymään myös Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan ympäristöstä.

Kagan arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittää muuttaa hyökkäyksensä raa’aksi tahtojen taistoksi. Putin lyö vetoa sen puolesta, että hänen armeijansa murtaa ukrainalaisten kollektiivisen tahdon taistella maansa puolesta.

-Hänen omansa ei todennäköisesti murru, Kagan kirjoittaa.

-Onneksi Ukraina ei tarvitse sitä. Jos ukrainalaiset kykenevät kestämään Venäjän tämänhetkisen rynnäkön ja sen jälkeen kykenevät vastahyökkäämään kuluneiden venäläisjoukkojen kimppuun, heillä on kaikki mahdollisuudet vapauttaa kansansa ja kaikki maa-alueensa.

Putin keräsi Kaganin mukaan Venäjän armeijan jäänteet yhdeksi tappavaksi seokseksi Sjevjerodonetskin ja Lysytšanskin kaupunkien ympärille Itä-Ukrainaan. Kagan kuvailee, että tämä seos ryömii eteenpäin käyttäen massiivista tykistötulta tuhotakseen kaiken tieltään. Tämän tarkoitus on luoda kehnosta taistelumoraalista ja pelosta kärsiville venäläissotilaille mahdollisuus kävellä raunioiden yli.

Putinin peli

Kagan kirjoittaa, että ukrainalaisten vetäytyminen tässä tilanteessa on viisasta, mutta sillä on vaikutuksensa heidän omalle taistelutahdolle. Jotkin ukrainalaiset alkavat epäillä, kykenevätkö he pitämään pintansa Venäjää vastaan.

Samaan aikaan lännen avun viivästyminen ja se, että jotkin maat ovat kieltäytyneet antamasta tietynlaisia aseita, lisäävät ukrainalaisten epäilyksiä.

Ja viimeiseksi, läntisen johtajat ovat alkaneet ehdotella alueluovutuksia.

Kagan korostaa, että tämä on juuri sitä, mitä Putin tahtoo. Putin ei kykene voittamaan Ukrainaa sotilaallisesti niin kauan kuin ukrainalaisilla on tahtoa taistella ja länsi tukee heitä. Tämän takia Putin hyökkää sekä ukrainalaisten että lännen taistelutahtoa vastaan pakottamalla omat joukkonsa yhä kovempiin hyökkäyksiin. Tällä Putin toivoo antavansa kuvan, että Venäjä on vihdoin kyennyt valjastamaan voimansa – ja siksi hänen vaatimustensa vastustaminen on turhaa.

Putinin strategiaan kuuluu myös se, että Venäjä pitää Ukrainan ruokavientiä panttivankinaan. Tällä hän toivoo lisäävänsä vastustamisensa hintaa ja kääntävänsä lännen pään.

Kagan kirjoittaa, etteivät Ukraina tai sen ystävät saa antaa periksi Putinille tai tulla Venäjän luoman kangastuksen harhauttamiksi.

-Venäjän isku Luhanskin alueella on diktaattorin epätoivoinen uhkapeli, jossa hän laittaa peliin viimeiset kykynsä hyökätä, jotka hän saa kaavittua kasaan ja toivoo, että hän kykenee siten murtamaan vastustajansa tahdon jatkaa taistelua.

Toimitus

Toimitus