Asiantuntijat ihmeissään: Eikö Venäjä uskalla käyttää lentokoneita?

Yhdysvaltalaiset sotilasasiantuntijat ovat ihmeissään siitä, ettei Venäjä ole käyttänyt hävittäjiä Ukrainan sodan aikana. Venäjällä on huomattavan suuri hävittäjälennosto.

Ennen sodan alkua, Yhdysvaltojen tiedustelu ennakoi, että Venäjä käyttäisi hävittäjiä nopeaan hyökkäykseen ja ilmatilan hallintaan. Sodan ensimmäiset kuusi päivää sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ovat hämmästyttäneet asiantuntijoita. Venäjä on käyttänyt ilmavoimiaan paljon kevyemmin kuin ensin arvioitiin.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset eivät osaa sanoa, mistä Venäjän selkeä riskejä välttelevä strategia johtuu.

-He eivät ole välttämättä valmiita ottamaan kovia riskejä omilla hävittäjillään ja piloteillaan, vanhempi sotilasviranomainen sanoi anonymiteetin suojissa Reutersille.

Ukrainan omat ilmavoimat puolustavat edelleen ja maan ilmapuolustuskin on kunnossa, silti Venäjän ilmavoimien tulivoima on moninkertainen Ukrainan voimaan nähden.

Venäjä tekee paljon kummastuttavia asioita

Sotilasanalyytikot odottivat Venäjän pyrkivän tuhoamaan nopeasti Ukrainan ilmavoimat ja -puolustuksen heti sodan alettua.

Se olisi ollut ”looginen ja laajasti odotettu seuraava askel niin kuin se on ollut lähes jokaisessa sodassa sitten vuoden 1938”, kirjoitti Lontoolainen RUSI-ajatushautomo artikkelissaan ”Kadonneen venäläisen ilmavoiman kummallinen tapaus”.

RUSI eli Royal United Service Institute on Ison-Britannian vanhin turvallisuus- ja puolustusasioihin keskittynyt ajatushautomo.

Ukrainan joukot, joilla on maasta laukaistavia raketteja, kykenevät uhmaamaan Venäjän ilmavoimia ja luomaan riskin venäläispiloteille.

-On paljon kummastuttavia asioita, joita he tekevät, sanoo Venäjään erikoistunut sotilasasiantuntija Rob Lee Foreign Policy Research Institutesta.

Hän ajatteli, että sodan aluksi käytettäisiin suurinta mahdollista voimaa.

-Sillä joka päivä, minkä sota jatkuu, sodan hinta ja riski lisääntyy. He eivät tee niin ja on todella vaikea selittää sitä realistisin syin.

Asiantuntijat ovat huomioineet myös, ettei Venäjän ilmavoimat anna tukea maajoukoille, jotka saattavat olla huomattavan kaukana ilmavoimien kantamasta.

Toimitus

Toimitus