Australian ilmastotavoitteet herättävät epäilyjä

LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Australia ilmoitti tavoitteekseen päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. STT:n mukaan Australia on yksi maailman suurimmista kivihiilen ja maakaasun viejistä eikä ole tähän mennessä osoittanut suurta intoa asettaa ilmastotavoitteita.
Australian pääministeri Scott Morrison sanoi, että australialaiset haluavat toimia oikein ilmastonmuutoksen suhteen.
-Suunnitelma ei lopeta hiilen tai kaasun tuotantoa tai vientiä, Morrison painotti.
Australian yleisradioyhtiö ABC kirjoittaa, että Australia nojaa suunnitelmassaan teknologioihin, joita ei vielä ole olemassa. Keinoiksi lueteltiin mm. päästökompensaatiot, hiilen varastoiminen maaperään ja vähäpäästöisen teräksen valmistaminen.
Ekologi Joe Fontaine Murdochin yliopistosta kommentoi Australian julkilausumaa kuvaamalla, että sillä on ”märän paperipussin voima”.
Professori Mark Kenny Australian tutkimuksen instituutista arvioi, ettei kyseessä ole muusta kuin retorisesta muutoksesta.
-Tämä sitoumus ei todellisuudessa ole merkittävä. Jos maailma ottaa tämän tosissaan, he ostavat sian säkissä, Kenny kommentoi uutistoimisto AFP:lle.
Australia kertoi tavoitteistaan YK:n ilmastokokouksen alla. Pääministeri Morrisonin on odotettu kohtaavan kokouksessa voimakasta kritiikkiä Australian ilmastotoimista. Ilmastokokous järjestetään ensi sunnuntaista alkaen Skotlannin Glasgowssa.

Toimitus

Toimitus