Autoliiton koulutuspäällikön vinkit juhannusautoilijoille – “varaudu ruuhkiin sähköautojen latauspaikoilla”

Iso osa juhannuksen menoliikenteestä tapahtuu tänään torstaina, mutta matkaajia riittää vielä huomennakin. Sähköautoja on juhannusliikenteessä yhä enemmän.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen painottaa AlfaTV Uutisille, että sähköautoissa on erilaisia toimintasäteitä riippuen esimerkiksi niiden akustosta. Ihmiset myös ajavat hyvin erilaisten matkojen päähän.

-On syytä varautua siihen, että kun väkeä on paljon liikkeellä ja meillä on toistaiseksi suppea latausinfra, voi joutua jonottelemaan laturille, Vesalainen kertoo

 Vesalainen muistuttaa, että auto tulee ladata ajoissa ja lataamiseen sekä laturille jonottamiseen on varattava aikaa.

Rengaspaineet kohdilleen

Vesalainen korostaa, että juhannusmatka alkaa rengaspaineiden tarkastamisella. Suosituspaineet löytyvät kunkin auton käyttöohjekirjasta.

-Joissakin autoissa suosituspaineet on myös merkattu kuljettajan oven karmiin, toisissa taas polttoaineen täyttöaukon luukkuun, Vesalainen kertoo.

Rengaspaineisiin vaikuttaa myös auton kuorma.

– Autonvalmistaja on määritellyt suosituspaineet erikseen pienelle ja isolle kuormalle. Kun auto pakataan täyteen ihmisiä ja tavaraa, on syytä ottaa käyttöön suuremman kuormituksen paineet, Vesalainen opastaa.

Pakkaatko auton vaarallisesti vai oikein?

 –Olennaista on se, että matkatavaroiden paikka on tavaratilassa, ei auton matkustamossa, Vesalainen neuvoo.

Vesalaisen mukaan painavimmat tavarat tulee asetella tiukasti vasten takapenkin selkänojaa ja painavimmat tulisi asetella mahdollisimman alas ja kevyemmät päälle. Muodostetaan siis tiivis kokonaisuus, mikä tukeutuu takaistuimen selkänojaan.

-Takaistuimen selkänojan yläreunaa ei saa ylittää, koska silloin ei ole enää mitään, mihin tavarat tukeutuisivat. Väärin kuormattuna jarruttaessa tai törmätessä tavarat pääsevät siirtymään matkustamoon tuhoisin seurauksin, Vesalainen sanoo.

Juhannusliikenteessä Vesalainen peräänkuuluttaa malttia, kun liikenne jonoutuu: 

– Pidetään turvaväli edellä ajavaan ja jätetään turhat ohitukset pois. Se ei hyödytä yhtään, että poukkoillaan jonossa yhden, kahden auton ohi. Se vaan puurouttaa liikennettä ja aiheuttaa turhaa haitariliikettä, Vesalainen sanoo.

Avaimet jäivät autoon, jääkaappi söi auton akun – tiepalvelu auttaa 

Autoliiton tarjoama tiepalveluapu on luonteeltaan teknisen “ensiavun” antamista tiellä pulaan jääneelle ajoneuvolle. Ajoneuvo pyritään ensisijaisesti korjaamaan tien päällä. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu, mutta silloinkin avustetaan eteenpäin. Tiepalvelukeskuksen järjestämät palvelut ovat aina maksullisia.

Autoliiton tiepalvelun tyypillisimmät avunannot juhannuksen aikana liittyvät Vesalaisen mukaan virranantoon ja ovien avaamiseen avaimien jäätyä sisälle lukittuun autoon. Autojääkaappi on Vesalaisen mielestä yksi suurista juhannusharmien aiheuttajista. Juhannusjuomat viilennetään autojääkaapissa ja mökiltä lähtiessä huomataan, että auton akku onkin tyhjä. Vesalaisella on mökkiläisille vinkki:

-Kun päästään mökille, laitetaan juomat katiskaan ja upotetaan järveen.

Kaikki viihdelaitteet tulee myös Vesalaisen mukaan pyrkiä lataamaan muualla kuin autossa, jotta auton akku ei tyhjenne lomareissulla.

Tiepalvelu avustaa juhannukseen aikaan usein tilanteissa, joissa auton avaimet ovat unohtuneet auton sisälle.

-Epähuomiossa ihmiset laskevat auton avaimet vaikkapa auton tavaratilaan ja lyövät takaluukun kiinni ja avaimet jäävät auton sisälle lukkojen taakse, Vesalainen kuvaa.

Vara-avain on hyvä olla matkassa mukana ja antaa jollekin toiselle matkaseurueen jäsenelle kuin kuljettajalle, jolla on jo varsinainen avain. Kuljettajan taas kannattaa pitää avainta housujen taskussa. 

-Takki (ja sen taskussa olevat avaimet) tulee helposti heitettyä näin helteellä tavaratilaan tai takapenkille. Housut pääsääntöisesti pysyvät jalassa koko automatkan ajan, Vesalainen toteaa.

Autoliiton tiepalvelukeskus palvelee 24 h, 0200 8080, vuoden kaikkina päivinä.

 

Toimitus

Toimitus