Avaruusmatkaajat yhteiselle kotimatkalle sodasta huolimatta

Yhdysvaltalainen astronautti ja kaksi venäläistä kosmonauttia palaavat maahan yhdessä huolimatta kasvaneista jännitteistä maiden välillä Ukrainan sodan takia, BBC kirjoittaa.

Venäläinen Soyuz-moduuli tuo kotiin Nasan astronautin Mark Vande Hein ja kosmonautit Anton Shkaplerovin ja Pjotr Dubrovin. Moduulin odotetaan lähtevän Kansainväliseltä avaruusasemalta 9.45 Suomen aikaa ja laskeutuvan Kazakstaniin neljä tuntia myöhemmin.

Aiemmin tässä kuussa lehdissä kerrottiin, että Venäjä on uhannut jättää Vande Hein avaruusasemalle Yhdysvaltojen Venäjälle asettamien pakotteiden takia. Muun muassa Live Science katsoo, että kyse oli väärinkäsityksestä.

Yhteisestä matkasta huolimatta, Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyön jatkuminen avaruudessa on epävarmaa Ukrainan sodan takia.

Päivä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Venäjän avaruusjärjestön johtaja Dmitry Rogozin syytti Yhdysvaltoja yrityksestä tuhota yhteistyö Kansainvälisellä avaruusasemalla.

-Jos torjutte yhteistyön kanssamme, kuka sitten pelastaa avaruusaseman hallitsemattomalta syöksyltä kiertoradalta Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan? Rogozin tivasi.

Yhdysvaltojen avaruusjärjestö Nasa kertoi jatkavansa työtä kaikkien kansainvälisten kumppaneidensa kanssa – myös Venäjän. Nasan mukaan pakotteet eivät estä sitä.

Toimitus

Toimitus