Biden Ukrainasta: Koskettaa koko maailmaa – ei vain Eurooppaa

Ukrainan sota on maailmanlaajuinen kriisi, joka korostaa kansainvälisen järjestyksen, alueellisen koskemattomuuden ja itsehallinnon ylläpitämisen tärkeyttä, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tänään. Hän puhui Quad-ryhmän kokouksessa Tokiossa.

Quad-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Japani, Intia ja Australia. Biden korosti, että Yhdysvallat seisoo liittolaistensa vierellä ja tekee työtä vapaan ja avoimen indopasifisen alueen eteen, Reuters kirjoittaa.

Bidenin puhe tuli vain päivä sen jälkeen, kun hän sanoi, että Yhdysvallat tulisi Taiwanin avuksi sotilaallisesti, jos Kiina aloittaa hyökkäyksen saarivaltioon. Kommentaattorit pitivät tätä merkittävänä ulostulona Yhdysvaltojen aiempaan politiikkaan nähden.

– Tämä on enemmän kuin vain eurooppalainen asia. Tämä on maailmanlaajuinen asia, Biden sanoi Ukrainan sodasta.

– Kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia täytyy aina puolustaa huolimatta siitä, missä päin maailmaa niitä on rikottu.

Itä-Aasiassa ja indopasifisella alueella eli Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella suurimpana uhkana Yhdysvallat liittolaisineen pitää Kiinaa.

Kiina katsoo, että Taiwan on sen kapinallinen maakunta ja on toistuvasti ilmoittanut, ettei sulje pois voimankäyttöä liittääkseen Taiwanin itseensä. Kiina on pyrkinyt saamaan haltuunsa myös Etelä-Kiinan meren ja sen luonnonvarat.

Kiina on kasvattanut vaikutusvaltaansa maailmassa luomalla kahdenvälisiä turvallisuussopimuksia tai antamalla avokätisiä lainoja valtioille.

Esimerkiksi Australia on ollut huolissaan Kiinan ja Salomonsaarten välisestä sopimuksesta, joka lisää Kiinan läsnäoloa saarivaltiossa ja kiusallisen lähellä Australiaa. Kiina on suorittanut viime aikoina myös tiedustelua Australian rannikon läheisyydessä.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen