Biden: Venäjä voi hyökätä Ukrainaan ensi kuussa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky keskustelivat puhelimessa eilen, jo toista kertaa tammikuussa. Biden kertoi pitävänsä edelleen mahdollisena, että Venäjä hyökkää Ukrainaan helmikuun aikana. 

Biden vakuutti samassa keskustelussa, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset vastaavat päättäväisesti, mikäli näin tapahtuisi. Zelenskyn mukaan keskustelussa pohdittiin viimeaikaisia diplomaattisia ponnisteluja kriisin ratkaisemiseksi. 

Eilen USA myös uhkasi pysäyttää Nord Stream 2-kaasuputken käyttöönoton, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Viranomaiset Berliinissä vahvistivat, että projekti joutuu sanktioiden kohteeksi Venäjän hyökätessä. 

Eilisissä venäläiskommenteissa ei nähty paljoakaan optimismia kriisin ratkaisemiseksi. 

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi, että Yhdysvallat ja Nato eivät ole ottaneet Venäjän turvallisuuhuolia lukuun, kun ne ovat kirjoittaneet vastaustaan Venäjän ehdotuksiin turvallisuutakeisiin liittyen. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan kertoi eilen, että päätökset Venäjän seuraavista askeleista tekee presidentti Putin.

Toimitus

Toimitus