“Bidenin julkikuvassa on kaksi eri todellisuutta”

Presidentti Joe Bidenin johtamistaidoista välittyy Euroopassa aivan toisenlainen kuva kuin Yhdysvalloissa, muistuttaa Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti Markku Ruotsila Tampereen yliopistosta AlfaTV Uutisille.

Hänen mukaansa Biden on kansainvälisessä politiikassaan liian konsensushenkinen eikä pystynyt ottamaan riittävän selkeää johtajan roolia etenkään Venäjänä kohdistuvissa pakotteissa.

–Tässä on kaksi aivan eri todellisuutta. Bidenista välittyvä julkikuva kansainvälisen politiikan suurilla kentillä on aivan toinen Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, Ruotsila kommentoi.

Hänen mukaansa selvä enemmistö haluaisi vahvempaa ja ennakoivampaa roolia presidentiltä.

–Toimintatapa, jossa neuvotellaan, etsitään konsensusta toimitaan sen mukaan, johon kaikki liittolaiset suostuvat, on reaktiivista, reagoivaa toimintaa, ei proaktiivista.

Ruotsilan mukaan muun uutisoinnin varjoon on jäänyt myös amerikkalaisten tyytymättömyys Bidenin sisäpolitiikkaan.

–Kotimaan politiikassa hän on erittäin epäsuosittu. Viimeisimmässä mielipidetiedustelussa Bidenin suosio on 34 prosenttia. Häntä pidetään heikkona ja päättämättömänä presidenttinä. Moni sanoo, että Biden ei tee mitään sellaista, mikä on tavalliselle amerikkalaiselle tärkeää.

Ruotsila luettelee useita tyytymättömiä aiheuttavia huolia, joita amerikkalaiset pitävät kyselytutkimusten mukaan Bidenin heikon kannatuksen syinä.

–Tärkeimmät on inflaatio, taloustilanne, bensan hinta, väkivaltarikollisuuden aivan räjähdysmäinen kasvu ja ja Meksikon rajalla edelleen jatkuva maahanmuuttokriisi.

Toimitus

Toimitus