”Bilekäyttö on aina riski riippuvuuden kehittymiselle”

Irti huumeista ry:n toiminnanjohtajan Mirka Vainikan havaintojen mukaan Helsingin yöelämässä huumeiden käyttö on lisääntynyt. Aineiden kirjo on valtava ja erityisesti nuorten huumeiden käyttö ja myrkytyskuolemat ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Vainikalla on bilekäyttöön selkeä kanta.

– En missään nimessä kannata sitä. Kaikki satunnaiskäyttö on aina riski riippuvuuden kehittymiselle. Bilekäytössä käytetään usein stimulantteja eli amfetamiinijohdannaisia ekstaasia ja kokaiinia, Vainikka kertoo AlfaTV Uutisille.

Vainikan mukaan huumeiden bilekäytön riskit ovat siinä, että keho pettää, esimerkiksi sydän ei välttämättä kestä koko yön yli kestävää juhlintaa. Toisilla riippuvuuskäyttö alkaa yhdestä kokeilukerrasta, joillakin vasta useamman käyttökerran jälkeen.

-Varoitan bile- ja satunnaiskäytöstä. Se ei ole ok lainsäädännön näkökulmasta, mutta myös ihminen itse ottaa siinä melkoisen riskin, Vainikka painottaa.

“Tarvitaan vierotustakuu”

Vainikka on erityisen huolissaan huumekuolemista Suomessa. THL:n tietojen mukaan vuonna 2018 huumeisiin kuoli 261 henkilöä, mikä oli enemmän kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. Sen jälkeen huumekuolemien määrä on pysytellyt korkealla tasolla. Vuonna 2020 huumeisiin kuoli 258 henkilöä.

Huumekuolemien taustalla on muun muassa se, että huumeriippuvuuteen sairastuneiden hoito kangertelee Suomessa. Vainikka kertoo, että hoitoonpääsyajat vaihtelevat viikosta kuukauteen.

– Kun joku saa huumemyrkytyksen, valitettavan huonosti puututaan siihen jatkohoitoon. Silloin pitäisi aina tehdä erikoissairaanhoidossa kunnon suunnitelma, miten hoito järjestetään. Tällaisia valitettavan harvoin tehdään, Vainikka sanoo.

Vainikka toivoo seuraavalta hallitukselta huumestrategiaa, jossa määriteltäisiin muun muassa vierotustakuu: huumeriippuvuuteen sairastuneiden tulisi päästä hoitoon viikon sisällä.

Ei kannabiksen laillistamiselle – monia nuoria huumemyyjiä odottaa yllätys

Vihreät ajaa Suomessa kannabiksen laillistamista. Irti huumeista ry:ssä ollaan eri kannalla.

– Ei kannata alkaa tehdä lainsäädäntöä ainekohtaisesti. Huumausaineita on niin paljon, että se menee aikamoiseksi sillisalaatiksi. En myöskään kannata rangaistavuuden poistoa, Vainikka toteaa.

Vainikan mukaan rangaistavuuden poistossa pitää miettiä myös huumeriippuvaisen asemaa eli millaiseen asemaan hän joutuu suhteessa rikolliseen maailmaan. 

– Hän joutuu todistamaan suhteessa myyjiin. Isoissa keisseissä koko joukko saa myös tuomion.

Vainikka on erityisen huolissaan myös siitä, että monelle nuorelle näyttää tulevan nykyään yllätyksenä se, että huumeet ovat nivoutuneena vakavaan rikollisuuteen ja huumeiden myynnistä voi napsahtaa myös itselle pitkäkin tuomio.

Vertaistyön ohjaaja Ari Hulden kertoo, että myös väkivaltaa on huumeisiin liittyvässä kulttuurissa entiseen verrattuna enemmän. Huldenin mukaan huumetodellisuus Suomessa etsiikin nyt uutta muotoaan, se on entistä repaleisempaa. Moni nuori näkee Huldenin mukaan huumemaailman myös aivan kuin yhtenä uravaihtoehtona yhä vaativammassa ajassa.

Hulden toivookin Suomeen vahvaa toipumiskulttuuria, jossa ihmisten teot voidaan tuomita mutta ei ihmistä itseään.

 

Toimitus

Toimitus