Björn Wahlroos lasten ilmastokasvatuksesta: Hitler Jugendin tunnelmaa

Talousvaikuttaja Björn “Nalle” Wahlroos kertoo olevansa huolestunut tavasta, jolla Suomessa keskustellaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvistä aihepiireistä.

Vastikään muistelmiensa ensimmäisen osan kirjoittanut Wahlroos näkee nykyisissä ajan ilmiöissä tiettyjä yhtäläisyyksiä oman nuoruutensa taistolaisvuosiin.

Esimerkiksi Elokapinan kaltaisista radikaaleista ympäristöliikkeistä Wahlroos ajattelee, että vaikka huolet ovat varmasti aitoja, niin asiaan liittyvät faktat eivät näillä liikkeillä ole järjestyksessä, eivätkä metodit toimivia:

– Istuin minäkin aikanaan kaduilla ja on minut sieltä joskus poiskin kannettu, mutta se ei tarkoita että se on viisasta, Wahlroos sanoi.

Wahlroos kritisoi myös ilmastopolitiikkaa siitä, että ratkaisujen tosiasialliseen toimivuuteen ei aina kiinnitetä huomiota.

Toimivana ilmastopolitiikan mekanismina Wahlroos näki esimerkiksi päästökaupan. Sen sijaan esimerkiksi EU-taksonomiahanke sai Wahlroosilta pyyhkeitä.

– Eihän se ole hyvä asia, koska se perustuu väärinymmärrykseen. Suomalainen metsäteollisuus on sekä erittäin kestävällä pohjalla että itse asiassa rakentaa paljon tehokkaampia hiilinieluja kuin se tapa, jolla metsää hoidetaan tuolla Keski-Euroopassa, Wahlroos sanoi.

Wahlroos, joka toimii mm. metsäyhtiö UPM:n hallituksen puheenjohtajana, otti aiheeseen kantaa ollessaan vieraana AlfaTV: Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa keskiviikkoiltana.

Ilmastokasvatuksessa “Hitler Jugendin tunnelmaa”

Ilmastokeskustelussa myös nuorten ilmastoahdistus on viime aikoina ollut paljon keskustelussa.

Tyylilleen uskollisena Wahlroos kommentoi räväkästi havaintojaan esimerkiksi lasten ja nuorten ilmastokasvatuksesta, jossa hän näkee tiettyjä yhtymäkohtia nuoruutensa taistolaisuuteen ja muihinkin autoritaarisiin aatesuuntiin.

Wahlroos kertoo esimerkin näkemästään televisio-ohjelmasta, jossa pienille ala-asteikäisille opetettiin ilmastonmuutoslaulua:

– Luokanopettaja oli opettanut heidät laulamaan jonkun tällaisen lähes taistelulaulun omaisen ilmastonmuutosta vastustavan laulun, niin kyllä siinä ihan aitoa kunnon taistolaisperinnettä vietiin taas eteenpäin – en tarkoita spesifisti samassa asiassa, vaan että nuoria ja lapsia, joilla ei ole minkäänlaista edellytystä faktapohjaisesti tiedostaa tai ymmärtää, minkä kanssa ollaan tekemisissä, niin heille opetetaan joku laulu tai runo tai jotain muuta jonka he sitten esittävät – se on aina minua hyvin pitkään ainakin pelottanut, siinä on sellaista Hitler Jugendin tunnelmaa, Wahlroos sanoi.

Wahlroosilta kysyttiin haastattelussa myös mm. hänen näkemyksiään Suomen talouden tilanteesta. Wahlroos näki Suomen taloustilanteen tuttuun tapaansa varsin synkkänä: talous ei kasva ja Suomeen ei investoida. Wahlroos toivoi muutoksia mm. työnteon kannustavuuteen sekä siihen, että Suomen pitäisi olla myös sijoittajille houkutteleva maa.

Yleisökysymyksissä eräs 17-vuotias oli esittänyt Wahlroosille kysymyksen siitä, millaisen neuvon hän nyt antaisi 17-vuotiaalle itselleen.

– Leikkaa tukkasi ja lähde opiskelemaan, Wahlroos totesi hetken asiaa mietittyään.

Katso Sanna Ukkola Liven koko lähetys Permanto.fi -palvelussa.

Jari Kuikanmäki

Jari Kuikanmäki