Boris Johnson keskittyi verotukseen – ei aio erota tuoreesta kohusta huolimatta

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti keskiviikkona parlamentin kyselytunnilla ettei aio erota tehtävästään, vaikka lukuisat konservatiivipoliitikot ovat jättäneet Johnsonin hallinnon.

Ennen iltapäivän kyselytuntia peräti lähes 30 konservatiivipoliitikkoa oli jo ilmoittanut eroavansa tehtävistään, joukossa ainakin kahdeksan ministeriä. Esimerkiksi eilen Johnsonin hallituksen jättivät valtiovarainministeri Rishi Sunak sekä terveysministeri Savid Javid. He ilmoittivat Johnsonin menettäneen heidän luottamuksensa ja toivoivat hallituksen toimivan jatkossa “pätevästi, asianmukaisesti ja vakavasti”.

Poliitikkoerojen lisäksi tuorein Jonhsonia kohdannut kohu liittyy konservatiivien kansanedustajaan Chris Pincheriin, jonka Johnson nimitti puolueensa johtoon niin sanotuksi varapiiskuriksi, vaikka BBC: mukaan yleisessä tiedossa oli Pincheriin liitetyt syytökset seksuaalisesta häirinnästä jo vuodesta 2015 lähtien.

Johnsonin eroa ovatkin vaatineet paitsi opposition edustajat myös moni Johnsonin oman puolueen poliitikko.

Johnson kuitenkin ilmoitti kyselytunnilla ettei hän aio erota. Johnson vetosi, että hänellä on vahva mandaatti jatkaa pääministerinä ja totesi samalla, että vaikeina aikoina – kuten Ukrainan sodan keskellä – hallituksen odotetaan jatkavan työtään eikä vain kävelevän pois.

Johnson keskittyikin kyselytunnilla puhumaan mieluummin veroista kuin omasta tulevaisuudestaan. Konservatiiviedustaja Tim Loughton kuitenkin kysyi suoraan millaisessa tilanteessa Johnson eroaisi pääministerin paikalta.

Yhdeksi potentiaaliseksi eron syyksi Johnson nimesi sen, jos Britannian hallitusta estettäisiin tukemasta Ukrainaa sodassa.

Toimitus

Toimitus