Boris Johnson: Nyt on vaarallisin hetki – Lavrovilta pysäyttävä vertaus

Ponnistelut rauhan saamiseksi Ukrainaan ovat tänään sujuneet melko brittiläissävytteisesti. Britannian pääministeri Boris Johnson on tavannut Naton pääsihteerin ja jatkaa vielä matkaansa Puolaan, hänen ulkoministerinsä Liz Truss on puolestaan tavannut Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa. 

Lavrov oli hyvin tiukkasävyinen lehdistötilaisuudessaan Liz Trussin kanssa. BBC:n uutisen mukaan Lavrov on sitä mieltä, että länsi ei ole vastannut Venäjän huolenaiheisiin. 

– Olemme kuulleet vain vaatimuksia siitä, että venäläisjoukkojen on poistuttava Venäjältä. 

Lavrovin mielestä Natolle oli ihan laillinen syy olla olemassa kylmän sodan aikaan, mutta esimerkiksi sen toimet sodissa Jugoslaviaa ja Irakia vastaan eivät ole olleet puolustuksellisia. Lavrov otti lehdistötilaisuudessa esille myös brittien syytökset – hänen mukaansa ilman mitään todisteita – siitä, että Venäjä on ollut entisen venäläisvakooja Sergei Skripalin ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyn myrkytyksien takana. Lavrovin mielestä kaikki venäläisten näkökohdat ja lausumat sivuutetaan.

– Näyttää siltä, että Venäjällä ei kansainvälisellä näyttämöllä ole samoja oikeuksia kuin Britannialla. Ja Ukrainaa te poliitikot lännessä käytätte keppihevosena parempiin mielipidemittaustuloksiin.

Britannian ulkoministeri Truss vaati Venäjältä tekoja niiden väittämien tueksi, joiden mukaan se ei ole miehittämässä Ukrainaa. 

-Meidän täytyy nähdä Ukrainan rajalle sijoitettujen joukkojen ja kaluston siirtyvän muualle. Tällä hetkellä ne näyttävät uhkaavilta. 

Lavrov vastasi Trussille Venäjän ja Britannian suhteissa olevan paljon toivomisen varaa.

-Tällä hetkellä ne ovat huonoimpia moneen vuoteen, mutta se ei ole meidän vika. 

Boris Johnson: Vaarallisin hetki

Brysselissä Boris Johnson oli lehdistön edessä huolestunut keskusteltuaan Naton pääsihteerin kanssa.

-Nyt on pahin turvallisuuskriisi vuosikymmeniin Euroopassa ja sen vaarallisin hetki. 

Johnson kertoi Ukrainan armeijan olevan jopa 200 000 miehen vahvuinen ja valmis taistelemaan.

-Mutta se olisi mielestäni täydellinen katastrofi, jos siihen jouduttaisiin ja jos Ukrainan maaperällä vuotaisi veri. Venäläisten tulisi miettiä, onko tosiaan järkevää tuhlata venäläissotilaiden verta sodassa, josta tulisi varmasti tuhoisa. 

Boris Johnson painotti myös, että Nato-maat ovat nyt tehneet sellaisen sitoumuksen yhteiseen puolustukseen, jolle ei löydy vertaa historiassa. Hänen mukaansa eurooppalaiset tekivät Berliinin muurin sorruttua selväksi, että he haluavat vapauden ja turvallisuuden kuuluvan erottamattomasti yhteen.

-Meidän täytyy vastustaa sitä, että sellaiset päivät tulevat takaisin, jolloin kansojen kohtaloista päättävät muutamat harvat suuret vallat heidän päidensä yli. 

Venäjällä Ukrainan kriisi näkyy mediassa lähinnä Venäjän näkökulmasta, Kremlistä riippumatonta mediaa ei juuri ole. Uutisoinnin sävy on jo pitkään ollut se, että Venäjä on vihollisten ympäröimä ja rengas sen ympärillä kiristyy Naton toimien vuoksi koko ajan. Presidentti Putinin suosio on mielipidetiedusteluissa korkeammalla kuin pitkään aikaan, liki 70 prosentissa. 

Toimitus

Toimitus