Borrell: Venäjän varat takavarikkoon ja rahat suoraan Ukrainaan

Euroopan unionin maiden tulisi harkita Venäjän jäädytettyjen varojen takavarikointia ja niiden käyttämistä Ukrainan jälleenrakentamiseen, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi Financial Timesin haastattelussa.

Hänen mukaansa EU voisi toimia samoin kuin Yhdysvallat, joka otti haltuunsa miljardeja dollareita Afganistanin varoja sen jälkeen, kun taliban otti vallan maassa. Yhdysvaltojen tarkoituksena on käyttää rahaa terrorismin uhreille ja humanitaariseen apuun.

– Kannattaisin tätä, koska se on loogista. Meillä on nuo rahat taskuissamme ja jonkun täytyy selittää minulle, miksi se on hyvä tapa afganistanilaiselle rahalle, mutta ei venäläiselle, Borrell sanoi.

Ukrainan sodan alkupuolella EU-maat ja sen liittolaiset jäädyttivät miljardeja dollareja Venäjän keskuspankin varoja. Venäjän keskuspankin mukaan varoja olisi jäädytetty yhteensä yli 600 miljardia dollaria.

Ukrainan jälleenrakentaminen maksaa satoja miljardeja dollareita ja EU:n odotetaan olevan sen suuri rahoittaja.

Pelkona on, että muut hallitukset vetävät johtopäätöksiä asiasta ja olisivat varovaisempia yhteistyössään Euroopan unionin kanssa. Borrell huomauttaa kuitenkin, että Afganistanin varojen takavarikointi asetti jo ennakkotapauksen.

– Tämä yksi tärkeimmistä poliittisista kysymyksistä, joista nyt keskustellaan: kuka maksaa Ukrainan jälleenrakentamisen? Borrell toteaa.

Toimitus

Toimitus