Brittitiedustelu: Venäjän vaikutus Mustallamerellä heikkenee

Ison-Britannian puolustusministeriön tiedustelu kertoo, että Venäjän vaikutus Mustallamerellä vähenee kun Ukraina pystyy uhkaamaan sen laivastotukikohtaa Novorossijskissa. Siellä on myös suuri öljyterminaali ja vientisatama. 

-Marraskuun 18. useat venäläiset ja ukrainalaiset mediat kertoivat hyökkäyksestä Novorossijskin öljyterminaaliin satamassa, joka on osa Venäjän Mustanmeren rannikkoaluetta. Venäjän Mustanmeren laivaston (BSF) päätukikohta sijaitsee lähellä sitä. 

-Mustanmeren laivasto siirsi useimmat sukellusveneoperaationsa Novorossijskiin sen jälkeen kun Ukraina iski Sevastopolin laivastoasemaan kesällä. Venäläiskomentajia huolestuttanee erityisesti uhat mitä kohdistuu Novorossijskiin sijoitettuihin maihinnousualuksiin. 

-Nämä alukset ovat melko haavoittuvaisia ilman saattajia ja niillä on ollut entistä suurempi rooli Venäjän Ukrainan joukkojen huollossa sen jälkeen kun Kertsin silta vahingoittui lokakuussa. 

-Kaikkia yksityiskohtia iskusta ei ole vielä saatu. Kuitenkin mikä tahansa osoitus siitä, että Ukraina pystyy uhkaamaan Novorossijskia, asettaa entistä suuremman strategisen haasteen Mustanmeren laivastolle. 

-Se myös heikentää entisestään Venäjän jo vähentynyttä läsnäoloa Mustallamerellä.

Toimitus

Toimitus