Bulgariassa Venäjän propaganda uppoaa kansaan – “Nato on syypää”

Bulgariassa katsotaan, että Nato on syypää Venäjän ”erikoisoperaatioon”, koska puolustusliitto on provosoinut Venäjää. Bulgariassa moni uskoo myös, että Yhdysvallat on auttanut Ukrainaa rakentamaan salaisia laboratorioita, joissa luodaan biologisia aseita, Ukrainan puolustajat ovat natseja ja maailma tukee Venäjän yrityksiä vapauttaa Ukraina fasistihallituksen käsistä. Eli juuri niin kuin Venäjä asian esittää. Asiasta raportoi Politico.

Bulgaria on sekä Euroopan unionin että Naton jäsenmaa.

Venäjän propagandaa toistavat niin poliitikot, valtamedia kuin kommentaattoritkin. Tämän seurauksena Venäjän hyökkäys on jakanut kansan mielipiteen, mikä on aiheuttanut huolta EU:n köyhimmän maan demokraattisista arvoista.

-Bulgaria on ollut myös systemaattisten disinformaatiokampanjoiden kohteena jo vuosia – ja ne tuottavat nyt tulosta, sanoi analyytikko Goran Georgiev bulgarialaisesta demokratiaa tutkivasta keskuksesta.

-Jotkut bulgarialaiset yksiselitteisesti uskovat salaliittoteorioita ja ovat menettäneet luottamuksensa perinteisiin medioihin.

Bulgarian pääministeri Kiril Petkov on pyrkinyt siistimään maan politiikkaa ja taistelemaan korruptiota vastaan. Pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen hän joutui erottamaan puolustusministerinsä, joka kutsui hyökkäystä ”erikoisoperaatioksi” kuten Venäjä tahtoo asian ilmaista.

Bulgarian tietohallinnon ministerin Bozhidar Bozhanovin mukaan ongelma on vaikea korjata. Bulgarialla on ollut järjestelmään liittyvä heikkous suhteessa venäläiseen propagandaan jo kauan ennen sodan alkua.

-Kreml käyttää trollitehtaita, anonyymeja sivustoja ja paikallismediaa, jota he kontrolloivat tavalla tai toisella. Kuten muutkaan Itä-Euroopan maat, me emme vain voi sulkea useita Venäjän hallitsemia medioita ja ratkaista niin disinformaatio-ongelmaa, Bozhanov sanoi.

Muutosta on kuitenkin ilmassa. Sota itsessään muuttaa bulgarialaisten käsityksiä. Propagandasta huolimatta on merkkejä siitä, että kansalaisten mielipide on muuttunut sitten sodan alun. Yhä useampi myös vierastaa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

-Kun Venäjä alkoi pommittaa ukrainalaisia kaupunkeja, ihmiset alkoivat vaistomaisesti epäillä valheita, Georgiev sanoi.

Toimitus

Toimitus