CIA: Ei tiedustelutietoa siitä, että Putin olisi sairas

Ei ole olemassa tiedustelutietoa siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi sairas, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja William Burns sanoi. Burns otti kantaa sitkeisiin huhuihin siitä, että Putinilla olisi syöpä.

Burnsin mukaan Putin vaikutti kuitenkin liian terveeltä, jotta näin olisi eikä mitään tiedustelutietoja asiasta ole olemassa, BBC kirjoittaa. Burns puhui Aspenin turvallisuusfoorumilla Coloradossa.

-On olemassa paljon huhuja presidentti Putinin terveydestä ja ainakin meidän tietojemme mukaan hän on aivan liian terve, Burns muotoili asian.

Hän lisäsi kuitenkin, ettei kyse ole virallisesta tiedustelupalvelun linjauksesta.

Burns on aiemmin ollut Yhdysvaltojen Venäjän suurlähettiläs. Hän on seurannut Putinia ja ollut tekemisissä hänen kanssaan yli kahden vuosikymmenen ajan.

Putin uskoo lujasti kontrolliin, uhkailuun ja kostoon, Burns luonnehti Putinia. Burnsin mukaan nämä luonteenpiirteet ovat vain tiukentuneet viimeisen vuosikymmenen aikana samaan aikaan, kun Putinin neuvonantajien piiri on vain pienentynyt.

-Hän on vakuuttunut, että hänen kohtalonsa Venäjän johtajana on palauttaa Venäjä suurvallaksi. Hän uskoo, että avain siihen on vaikutuspiirin luominen Venäjän lähialueille eikä hän voi tehdä sitä ilman Ukrainan hallintaa, Burns sanoi.

Burns vieraili Moskovassa viime marraskuussa varoittamassa Venäjää siitä, mitä hyökkäys Ukrainaan toisi tullessaan. Burns kertoi poistuneensa maasta entistä huolestuneempana.

Burnsin mukaan Putinin suunnitelmat perustuivat kokonaan vääriin oletuksiin ja joihinkin harhakuviin erityisesti Ukrainasta, ja Ukrainan halusta vastustaa Venäjän hyökkäystä.

-Putin todella uskoo omiin puheisiinsa. Olen kuullut hänen sanovan useaan kertaan vuosien mittaan, että Ukraina ei ole oikea valtio.

-No, oikeat valtiot puolustautuvat. Ja niin Ukraina on tehnyt.

Toimitus

Toimitus