CNN: Putin ja Erdoğan keskustelevat sotilasyhteistyöstä ensi viikolla

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskustelevat sotilaallisesta ja teknisestä yhteistyöstä maiden välillä ensi viikon perjantaina Sochissa, Venäjän Mustanmeren rannikolla, CNN kirjoittaa.

CNN perustaa uutisensa Kremlin tiedotukseen.

-Kyllä, sotilasteknisestä yhteistyöstä keskustellaan varmasti Sochissa, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille tänään.

Peskovin mukaan sotilastekninen yhteistyö Venäjän ja Turkin välillä on jatkuvasti puheenaiheena.

-Jo se tosiasia, että vuorovaikutus kehittyy niin herkällä alueella, osoittaa, että yleisesti ottaen koko suhteiden kompleksi on erittäin korkealla tasolla, Peskov sanoi.

Peskovin mukaan Sochin tapaaminen on hyvä hetki puhua myös siitä, miten Ukrainan viljanvientisopimus on toteutunut.

Edellisen kerran Putin ja Erdoğan tapasivat viime viikolla Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Presidentit keskustelivat yhdessä Iranin johdon kanssa muun muassa Syyrian tilanteesta. Turkki haluaisi hyökätä Syyrian kurdien asemiin, mutta Venäjällä on joukkoja alueella.

Turkki on tukenut Syyrian sodassa hallituksen vastaisia joukkoja, Venäjä ja Iran hallitusta.

Turkki yhä näreissään Suomelle ja Ruotsille

Samaan aikaan, kun Turkki tiivistää sotilasteknistä yhteistyötään Venäjän kanssa, Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu uhkaa, että Turkki voi yhä estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Çavuşoğlu sanoi hallitusmyönteiselle Daily Sabbah-lehdelle, ettei Ruotsi ole vielä luovuttanut terroristiepäiltyjä Turkkiin, kuten sopimus oli. Çavuşoğlu korostaa, että sekä Suomen että Ruotsin täytyy noudattaa tehtyä sopimusta tai Turkki estää maiden Nato-jäsenyyden.

Sekä Suomi että Ruotsi ovat korostaneet, että maat toimivat laillisuusperiaatteen mukaan arvioidessaan syytettyjen luovuttamista Turkkiin.

Deutsche Welle muistuttaa jutussaan, että Erdoğanin vastustajat – niin parlamentaarikot, ihmisoikeusaktivistit kuin journalistitkin – ovat päätyneet vankilaan tekaistuin syyttein.

 

Päivitetty klo 15.21: Korjattu tapaamispäivän ajankohtaa otsikossa ja tekstissä.

Päivitetty klo 16.15: Lisätty tieto edellisestä tapaamisesta ja sen tarkoituksesta.

Toimitus

Toimitus