CNN: Putin saattaa joutua julistamaan sodan

Mitä tapahtuu Venäjän Voitonpäivänä  9. toukokuuta? Yksi esitetty skenario on, että Vladimir Putin mahdollisesti julistaisi sodan Ukrainaa vastaan erikoisoperaation sijaan. Se tarkoittaisi myös joukkojen liikekannallepanoa.

Virallinen Venäjä on Putinin johdolla kutsunut  hyökkäyssotaa erikoisoperaatioksi, jonka piti kestää vain päiviä.

– Tämä liike (sodanjulistus) mahdollistaisi täyden mobilisaation Venäjän reserviläisistä samaan aikaan, kun hyökkäyssota ei etene, läntiset sotilasasiantuntijat arvioivat CNN:lle.

Natsi-kortin yhä vahvempi käyttö viittaa asiantuntijoiden mukaan sodanjulistukseen. Venäjän Voitonpäivää juhlitaan voittona nimen omaan natsi-Saksasta.

– Hän on luonut pohjaa voidakseen sanoa: Tämä on nyt sota natseja vastaan, ja tarvitsen lisää ihmisiä. Tarvitsen lisää venäläistä tykinruokaa, arvioi Britannian puolustusministeri Ben Wallace LBC Radion mukaan jo aiemmin viime viikolla.

Läntisten arvioiden mukaan toukokuun. 9. päivänä tehty julistus voisi olla otollinen maaperä saada myös kansalaiset hyväksymään sodanjulistus, joka tarkoittaisi reservin käyttöä – ja lisää uhreja.

Sodanjulistuksesta on esitetty kuitenkin aivan päinvastaisiakin näkemyksiä. Esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ei näe merkkejä siitä, että venäläisiä valmisteltaisiin sodanjulistukseen ja laajempaan sotaan Ukrainaa vastaan.

– Venäjän armeijan suurimpia akilleenkantapäitä on mobilisointi. Se on aina ollut iso ongelma. Siellä on erittäin suuria motivaatio-ongelmia, perusteli Lassila AlfaTV Uutisille.

 

Toimitus

Toimitus