CNN: Venäjä värvää murhaajia rintamalle, 1600 euroa kuukaudessa ja armahdus

Venäjä on menettänyt lähes 80 000 sotilasta sen jälkeen, kun se hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Venäjän hallinto ei ole halukas julistamaan yleistä liikekannallepanoa, koska pelkää sen vaikuttavan kielteisesti siihen, miten venäläinen keskiluokka suhtautuu sotaan. Venäjällä on vaikeuksia korvata rintamalla kaatuneet ja haavoittuneet sotilaat.

CNN raportoi siitä, miten Venäjä on kääntynyt hädässään vankien puoleen. Venäjällä on enemmän vankeja suhteessa muuhun väestöön kuin missään muualla Euroopassa. Viime vuonna vankeja oli tilastoyhtiö Statistan mukaan 328,1 sataatuhatta asukasta kohden. Suomessa vastaava luku oli 43.3.

Lupaukset vapaudesta ja rikkauksista on saanut monet vangit tarttumaan Venäjän sanaan ja lähtemään rintamalle Ukrainaan. Moni ei kuitenkaan enää palaa tai tulee takaisin ambulanssikyydillä.

Sopimus avain vapauteen?

CNN:n jututtamien aktivistien mukaan Venäjä lähestyy monenlaisia vankeja aina murhaajista huumekauppiaisiin.

– He hyväksyvät murhaajat, mutta eivät raiskaajia, pedofiilejä, ekstremistejä tai terroristeja, eräs vanki kertoi CNN:lle.

– He tarjoavat armahdusta tai armahdusta kuuden kuukauden jälkeen. Joku puhuu sadastatuhannesta ruplasta kuukaudessa, toinen kahdestasadastatuhannesta.

Satatuhatta ruplaa on reilu 1600 euroa.

Vangin mukaan tarjouksen tehneet ovat luultavasti olleet yksityisarmeijan edustajia. Aiemmin esimerkiksi Study of War-instituutti (ISW) on kirjoittanut, että tunnettu venäläinen yksityisarmeija Wagner värvää vankeja sotilaiksi.

Sopimuksen hyväksyneet vangit saavat kahden viikon koulutuksen Rostovin alueella Etelä-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa.

– Minun kohdallani, jos tarjous on todellinen, aion tarttua siihen. Se voi tehdä ison muutoksen minulle: joko olen vangittuna lähes vuosikymmenen tai hyvässä lykyssä ulkona kuudessa kuukaudessa, vanki sanoi.

Vankeja ja sotarikoksia

ISW:n mukaan värväystavasta ja huonosta koulutuksesta johtuen uudet “sotilaat” eivät ole yhtä hyviä kuin aikaisemmin värvätyt vapaaehtoiset, mutta maksavat Venäjälle lähes yhtä paljon. ISW:n kirjoittaa, että tämä kertoo karua kieltään siitä, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin halua pakottaa kansaansa taistelemaan eikä saa heitä rintamalle ilman huomattavia etuuksia.

ISW:n mukaan Putin luultavimmin suojelee etnisiä venäläisiä värväyksiltä.

Venäjää on syytetty useista sotarikoksista Ukrainassa. Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö on raportoinut Venäjän sotarikoksista. Järjestö on nostanut esiin muun muassa summittaiset teloitukset, siviileihin kohdistuvan väkivallan ja raiskaukset. Venäläissotilaiden on raportoitu myös varastavan tavaraa ukrainalaisilta.

Aiemmin AlfaTV Uutiset on kirjoittanut siitä, että huomattava osa Venäjän sotilaista kuuluu etnisiin vähemmistöihin. Myös kaatuneista etniset vähemmistöt muodostavat suuren osan.

 

Lue lisää:

Tutkija: Terrori ja sadismi määrittävät Venäjän armeijaa – vähemmistöt yliedustettuina kaatuneissa – (alfatvuutiset.fi)

Toimitus

Toimitus