Danske Bank: Osaajien puute ja rakenteelliset ongelmat hidastavat kasvua

Suomen ongelmaksi muodostuvat työntekijöiden puute ja julkinen talous seuraavina vuosina, Danske Bank arvioi tänään julkaistussa katsauksessaan.

Pankki arvioi, että Pohjoismaat jatkavat toipumistaan koronapandemian aiheuttamasta notkahduksesta, mutta varoittaa, että tämän talven rajoitukset saattavat hidastaa kasvua.

-Maailmanlaajuinen inflaation kiihtyminen on selkeästi nähtävissä myös Pohjoismaissa, joka näkyy tällä hetkellä lähinnä kohonneina energian hintoina ja joidenkin muiden tuotteiden hinnoissa. Se, jatkuuko inflaatio kiihtyminen vai ei, riippuu paljon siitä, näemmekö enemmän palkankorotuksia, sanoo pääekonomisti Las Olsen Danske Bankista.

Kasvun esteenä on osaavan työvoiman pula, josta monet yritykset Suomessa ovat valitelleet. Pankki nostaa myös rakenteelliset ongelmat kasvun esteeksi.

Danske Bank katsoo kuitenkin, että Suomi on selvinnyt melko hyvin pandemia-ajasta. Pitkän aikavälin ongelmia on syntynyt vain vähän. Suomen talous on toipunut nopeammin kuin Danske Bank odotti.

Pankki odottaa kasvun hidastuvan talven aikana, mutta tilanne paranee kevääseen mennessä. Viennin, sijoitusten ja yksityisen kuluttamisen pitäisi edelleen kasvaa. Pankki arvioi kuitenkin, että viennin kilpailukyky hidastaa kasvua.

Danske Bank ennustaa Suomen bruttokansantuotteen nousevan 2,8 prosenttia vuonna 2022, missä on 0,2 prosenttiyksikön lasku edelliseen ennusteeseen verrattuna. Vuodelle 2023 kasvua ennakoidaan 1,6 prosenttia.

Pankki katsoo, että työmarkkinoilla on varaa tukea ostovoimaa, koska avoimia työpaikkoja on paljon ja palkkojen odotetaan nousevan.

Toimitus

Toimitus