Designmuseossa Vuokko ja Antti Nurmesniemen yhteisnäyttely

Sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi (1927–2003) ja tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemi, os. Eskolin (s.1930) loivat kansainvälisen uran omilla aloillaan. Designmuseossa esitellään nyt ensimmäistä kertaa Nurmesniemen pariskunnan osaamista laajassa yhteisnäyttelyssä.

Nurmesniemet rakensivat Kulosaareen vuonna 1975 Antin suunnitteleman talon, joka seisoo yhä siloillaan. Kotona pariskunnan tuotanto elää sulassa sovussa ja näyttelyssä on nähtävillä videomateriaalia niin talon valmistumisesta kuin sisustuksestakin. Nurmesniemet olivat paitsi aviopari myös työpari. He tekivät yhteistyötä muun muassa näyttelyissä.

-Esimerkiksi Artekissa oli vuonna 1957 näyttely, jossa Antti esitteli omia huonekalujaan ja Vuokolta oli mukana Pintex-Marmekolle suunnittelemia kankaita sekä hänen lasisuunnitteluaan amanuessi ja toinen näyttelyn kuraattoreista Harry Kivilinna kertoo AlfaTV Uutisille.

Perintönä periksiantamattomuus

Antti Nurmesniemi loi esimerkiksi Helsingin metrojunan muotoilun penkkeineen. Monet Helsingin ravintoloiden jo kadonneista sisustuksista syntyivät myös miehen työpöydällä.

Vuokko Nurmesniemi taas tunnetaan parhaiten vaatesuunnittelusta niin Marimekon palveluksessa kuin omankin brändinsä kautta. Alun perin Vuokko tosin opiskeli keramiikkaa Ateneumissa. Tarvittiin Armi Ratia, joka pyysi Antti Nurmesniemeä tuomaan ”heilansa” suunnittelemaan tuotemerkilleen kankaita ja vaatteita. Näyttelyssä on laaja kokoelma Vuokon suunnittelemia kuoseja ja vaatteita eri vuosikymmeniltä.

Näyttelyssä näkyy Kivilinnan mukaan näyttelyssä molempien tuotannon monipuolisuus. Mutta millainen Kivilinnasta on pariskunnan perintö?

-Perintö on hyvin modernistinen; selkeä, puhdas suomalainen ja skandinaavinen design. Mutta myös periksiantamattomuus ja se, että omaan suunnitteluun kannattaa satsata, eikä aina kannata mennä valtavirran mukana, Kivilinna summaa.

Antti + Vuokko Nurmesniemi -näyttely luotsaa jo kohden Designmuseon ensi vuoden 150-vuotisjuhlavuotta. Näyttely on avoinna 9. huhtikuuta 2023 saakka.

Toimitus

Toimitus