Eduskunta aloittaa tänään ensi vuoden budjetin käsittelyn – pyöräilyn edistämiseen 300 000 euroa

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta julkisti viime perjantaina mietintönsä ensi vuoden talousarvioesityksestä, ja siinä esitetään niin sanottuja joululahjarahoja noin 40 miljoonan euron edestä.
Valiokunnan tiedotteen mukaan tällä lisäsummalla ”pyritään muun muassa tukemaan koronan jälkihoitoa, parantamaan väyläverkon kuntoa sekä edistämään osaamista, kansalaisjärjestöjen toimintaa sekä ulkoilua ja luonnossa liikkumista”.
Joululahjarahoilla tarkoitetaan valtiovarainvaliokunnan tekemiä menolisäyksiä hallituksen talousarvioon. Termi tulee siitä, että lisäykset sekä yleensäkin koko ensi vuoden budjetti hyväksytään äänestyksissä ennen joulua.
Joukossa on niin isoja kuin pieniä menokohteita: tänä vuonna valtiovarainvaliokunta esittää esimerkiksi varhaiskasvatuksen ammattilaisten tasa-arvokoulutukseen 100 000 euroa, kylätoiminnan valtioavulle 300 000 euroa, ennaltaehkäisevän liikenneturvallisuustyön lisäämiseen 500 000 euroa, pneumokokkirokotteiden hankintaan 650 000 euroa sekä Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Keskusjärjestö ry:lle 50 000 euroa.
Lisäksi muun muassa 4H-toimintaan annetaan 300 000 euroa, samoin ”pyöräilyn edistämiseen” 300 000 euroa.
40 miljoonan joululahjarahat ovat pieni osa koko talousarviota, joka on nyt noin 65 miljardia euroa. Se on 3,3 miljardia euroa pienempi kuin vuoden 2021 varsinaisessa talousarviossa.
Budjetti on noin 7 miljardia euroa alijäämäinen, mikä katetaan lisää lainaa ottamalla. Vuoden 2022 lopussa valtionvelan arvioidaankin olevan noin 144 miljardia euroa, mikä on noin 55 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Valtiovarainvaliokunnan talousarviomietintöön jättivät vastalauseensa oppositiopuolueista perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.
Korona vaikuttaa keskusteluun?
Ensi vuoden talousarvion käsittely alkaa eduskunnassa tänään tiistaina jo kello 10.
Palautekeskustelu alkaa valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd) esittelypuheenvuorolla, minkä jälkeen ääneen pääsevät jokaisen eduskuntaryhmän virallisen puheenvuoron pitäjät sekä valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).
Valtiovarainministerin puheenvuoron jälkeen siirrytään yleiskeskusteluun pääluokista. Näistä tiistaina ovat esillä mm. valtiovarainministeriö, ympäristöministeriö sekä valtioneuvoston kanslia.
Palautekeskustelulle ja äänestyksille on varattu eduskunnassa koko loppuviikko sekä ensi maanantai.
Tänä vuonna budjettikeskusteluun istuntosalissa vaikuttaa pahentunut koronaepidemiatilanne, kun usealla kansanedustajalla on viime aikoina todettu koronatartunta.
Tämän vuoksi eduskunta suosittelee kansanedustajia seuraamaan täysistuntoja mieluummin työhuoneesta kuin istuntosalista, vaikka salissa on voimassa maskinkäyttösuositus.