Eduskunta hyväksyi: Maksuhäiriömerkintä poistuu jo kuukauden kuluttua velan suorittamisen jälkeen

Eduskunta hyväksyi tiistaina hallituksen esityksen maksuhäiriömerkinnän poistumisen nopeutumisesta.

Jatkossa maksuhäiriömerkintä poistuu jo kuukauden kuluttua siitä kun velka on suoritettu. Tähän saakka maksuhäiriömerkintä on voinut seurata vuosiksi, vaikka velka olisi jo maksettu pois.

Aiheesta useammankin lakialoitteen vuosien varrella tehnyt vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on tyytyväinen lakimuutoksesta.

– Maksuhäiriömerkinnän pitkä kesto on ollut kaksoisrangaistus, joka estää uuteen alkuun pääsemistä. Uudistus on tärkeä niin yksityishenkilöiden kuin yrittäjien kannalta, Myllykoski toteaa.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vakuutuksen ottamista, vuokra-asunnon saamista ja puhelinliittymän avaamista.

Maksuhäiriömerkintöjä on lähes 390 000 henkilöllä, eli melkein kymmenellä prosentilla aikuisväestöstä. Merkintöjä on erityisesti matalasti koulutetuilla nuorilla aikuisilla.

– Vaikka valo jo häämöttää tunnelin päässä, on lain voimaantulossa harmillinen puolen vuoden viive. Järjestelmiä tulee päivittää, mutta jokainen päivä kärsimyksen pitkittämistä tuntuu tässä tilanteessa epäoikeudenmukaiselta, Myllykoski sanoo.

Toimitus

Toimitus