Eduskuntatutkimuksen Kimmo Elo: Kokoomus ja SDP hyötyvät eniten kriisistä

Käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota ja siitä syntynyt turvallisuupoliittisen tilanteen muutos ovat hyödyttäneet niin päähallituspuolue Sdp:tä kuin galluppien kärkipaikkaa pitävää Kokoomusta, muistuttaa Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Kimmo Elo AlfaTV Uutisille.

Ylen tuoreen gallupin mukaan Kokoomus harppasi 3,5 prosenttiyksikön kannatuslisäyksellä 26,1 prosenttiin. SDP pysytteli kakkosena 19,0 prosentin lukemissa. Lisäystä edellisestä gallup-mittauksesta oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Voisiko tästä tehdä johtopäätöksen, että edessä olisi sinipunahallitus ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen?

– On vielä liian aikaista sanoa, että niin tapahtuisi. Vuosi on pitkä aika. Tässä ehtii tapahtua varmasti vielä paljon, mutta jos tämä tilanne jatkuu pitkään, niin todennäköisesti silloin Kokoomuksen asema myös hallitusneuvotteluissa vahvistuu.

Sdp on ainoana hallituspuolueena pystynyt pitämään kannatuksensa korkealla. Elon mukaan tähän on luonnollinen selitys.

– Yleensä tällaisina kriisiaikoina, kuten nähtiin myös pandemian alussa, että vetovastuussa olevan hallituspuolueen suosio kasvaa. Sdp:n kannatuksen säilyminen korkealla selittyy pitkälti juuri sillä. Lisäksi Sanna Marin on aika jämäkästi tuonut esille puolueensa Nato-myönteisyyttä.

Elon mukaan Kokoomuksen korkea Nato-keskustelu on tuonut selkeän buustauksen puolueen kannatukseen

– Viimeisin nousu selittyy pitkälti juuri miesäänestäjien vahvalla kannatuksen nousulla. Mutta tietysti Kokoomus oli jo ennen tätä Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa jo vahvasti siellä gallupeissa oppositiopuolueena, että osittain tämä selittyy myös tällä laajemmalla menestyksellä esimerkiksi aluevaaleissa.

Tuoreimmassa Ylen gallupissa suosiotaan menettäneet Perusuomalaiset ja Keskusta ovat Elon mukaan kärsineet voimakkaasti muuttuneesta turvallisuuspolittisesta tilanteesta, koska heidän kanta ei ole ollut samalla tavalla selkeä kuin Kokoomuksella.

– Molemmat näyttää menettäneen nimenomaan Kokoomukselle ääniä.

 

Toimitus

Toimitus