”Ei ole tulossa miljardien veroalea”

Hallituksen budjettiriihi käynnistyy huomenna sekavissa tunnelmissa, kun energian hinta ja saatavuus aiheuttaa epävarmuutta. Hallitus aikoo tavalla tai toisella helpottaa nousevien kustannusten kanssa painivia kansalaisia.

– Sähkölaskuja helpotetaan. Onko Kela paras toimeenpano vai verottaja, näistä keskustellaan, sanoi SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen Viikon Parkkonen -ohjelmassa AlfaTV:llä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen varoitti Kelan kautta maksettavien harkinnanvaraisten tukien byrokraattisuudesta ja jäykkyydestä. Hänestä sähköveron ja sähkön arvonlisäveron alentaminen voisi olla yksinkertaisempi keino.

– Uusien keinojen tulisi koskettaa myös keskituloisia, Mykkänen muistutti.

Mykkänen huomautti, että suoran sähkön varassa olevat omakotitalot voivat joutua tuhansien eurojen lisälaskun kohteeksi talvella. Näihin pitäisi päästä kiinni. Myös SDP:n Mäkynen toivoi helpotusten kohdistuvan keskituloisiinkin.

Jos helpotusta on luvassa varhaiskasvatusmaksujen ja energiaverojen kohdalla, niin tuloveroihin ei sitävastoin olla juurikaan koskemassa.

– Ei ole tulossa kokoomuksen ehdottamia miljardien veroalea, sanoi Mäkynen ja liputti vahvasti varhaiskasvatusmaksujen alentamisen puolesta.

Mykkänen muistutti jo mediaanituloisen reilut 3000 euroa tienaavan maksavan yli puolet lisätuloistaan veroa.

– Työntekoon ei tarpeeksi kannusteta Suomessa, Mykkänen sanoi.

Toimitus

Toimitus