Elinkeinoministeri Lintilä torppaamassa toistaiseksi Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisluvan

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu jatkui torstaina eduskunnassa jo kolmatta päivää, kun kaikki puolueet nostivat kyselytunnilla esiin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko kysyi Fennovoiman venäläisrahoitteisen Hanhikiven ydinvoimalan kohtalosta ja voisiko Suomi irtautua ydinvoimalan rakentamisesta Venäjän kanssa.

Vastauksessaan elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) muistutti, että kyseessä on yksityinen hanke, johon hallitus ei voi vaikuttaa. Hän myös totesi eduskunnan itse hyväksyneen hankkeen periaateluvan.

Lintilä sanoi, että ei ole mitään sellaista lakipykälää, jonka perusteella Suomen valtio voisi keskeyttää hankkeen etenemisen tällaisenaan.

Sen sijaan Lintilä mainitsi, että voimalan rakentamisluvan käsittely on edelleen kesken, ja sen yhtenä ehtona on Säteilyturvakeskuksessa yhä tekeillä oleva turvallisuusarvio. Rakentamislupaan nykyinen hallitus voi siten vielä vaikuttaa.

– Esittelevänä ministerinä joudun kyllä sanomaan, että en näe sitä näkymää, että voisin esitellä sitä valtioneuvostolle, Lintilä sanoi viitaten rakentamislupaan.
Fennovoima on toivonut saavansa rakentamisluvan vielä tämän vuoden puolella.
Lopullisesti Fennovoiman hanke ei ole Lintilän lausahduksen vuoksi ainakaan vielä hautautumassa, vaan kyse on tämänhetkisestä näkemyksestä.
– (Lupaa) ei tule näillä näkymin, Lintilä totesi AlfaTV Uutisille kyselytunnin jälkeen.
Lintilä totesi myös salissa, että Fennovoiman ydinvoimalan tärkeitä osia on ollut tarkoitus rakentaa ja testata Venäjän sotatoimien yhtenä kohteena olevalla Donetskin alueella.
Lintilä totesi jo tiistaina AlfaTV Uutisten haastattelussa, että “rima Fennovoiman rakentamisluvan kokonaistarkasteluun on nyt noussut merkittävästi”.
(Jutun otsikkoa tarkennettu kello 17.22)
Toimitus

Toimitus