Elokapina ja Convoy herätti keskustelun Ylen puolueettomuudesta – punavihreää kuplaa?

Ylen Jälkiviisaat-ohjelmasta leikattu video on herättänyt vilkasta keskustelua Ylen puolueettomuudesta sekä suhtautumisesta sananvapauteen.

Yle poistatti perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Joakim Vigeliuksen tekemän videon YouTubesta, kun video oli ehtinyt noin 20000 katsojaa.

Video näyttäisi osoittavan, että Ylen ohjelman panelistit suhtautuivat kaksoisstandardein Elokapinan ja Convoy-liikkeen kansalaistottelemattomuuteen.

Yle on perustellut videon poistoa tekijänoikeussyillä.

Ylen perustelu ei kuitenkaan ole vakuuttanut kaikkia, vaan videon on myös katsottu kuuluvan sitaattioikeuden piiriin.

Esimerkiksi Iltalehti on jakanut poistetun videon uudelleen ja se on katsottavissa täältä.

AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa asiasta kysyttiin näkemyksiä Ylen hallintoneuvoston jäsenenä toimivalta perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Mereltä, Ylen pitkäaikaisena toimittajana toimineelta Riikka Uosukaiselta sekä MustRead -verkkojulkaisun johtavalta poliittiselta asiantuntijalta Erkka Railolta.

Ylen “punavihreän kuplan” olemassaolo jakoi mielipiteet

Meren arvion mukaan Yle toimii usein esimerkiksi perussuomalaisia kohtaan puolueellisesti ja Ylen sisällöissä näkyvät myös sen ideologiset painotukset:

– Yle tykkää pitää yllä ilmastonmuutosta, intersektionaalista feminismiä, älä hanki lapsia niin ilmasto pelastuu, Meri luetteli esimerkkejä Ylen sisällöistä.

Väitteet Ylen “punavihreästä kuplasta” tai ideologisesta sisällöstä eivät taas vastaa 40 vuotta Ylellä työskennelleen Uosukaisen kokemusta yhtiöstä.

– Ei siellä ole minkään tietyn ajattelumaailman, ideologisen maailman ihmisiä, Uosukainen sanoi.

Uosukaisen mukaan keskustelu niin sanotusta agendajournalismista on ollut hyvin yleistä poliitikkojen ja journalistien kesken: poliitikot kokevat usein, ettei media kohtele juuri heitä reilusti.

– Tämä on sellainen asia, josta kaikkien eri medioiden politiikan toimittajat käyvät poliitikkojen kanssa aina saman keskustelun esimerkiksi puoluekokouksien yhteydessä, että onko tällaista agendajournalismia – onko Hesarissa, onko Ylessä, onko Maikkarissa – minusta ei ole, Uosukainen sanoi.

Railo ei allekirjoitanut väitteitä siitä, että Yle yhtiönä pyrkisi vaikuttamaan kansalaisiin aatteellisten tai ideologisten syiden vuoksi, mutta piti videon poistoa huonona ratkaisuna.

– Minusta oli todella erikoista lähteä Yleltä vaatimaan tämän videon poistamista. Heillä saattoi olla siihen oikeudellisesti hyvät perusteet, mutta kuten tunnettua, niin tällaisia kamppailuja ei voi voittaa ainakaan nykyaikaisessa someympäristössä. Se vain antaa kohuille lisää bensaa liekkeihin, Railo sanoi.

Katso koko keskustelu ja Sanna Ukkola Liven maanantain lähetys Permanto.fi -palvelussa.

Maanantain lähetyksessä keskusteltiin myös mm. Ukrainan tilanteesta sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajavaihdoksesta.

Toimitus

Toimitus