Elsi Katainen: EU:lle pullistelleen Puolan kynnys pyytää apua on korkea

LEHTIKUVA / AFP Wojtek Radwanski

Keskustalainen europarlamentaarikko Elsi Katainen epäilee, että Valko-Venäjän painostuksen alla Puolan kynnys pyytää kansainvälistä apua on korkea.

–Valitettavasti EU on ollut hidas Valko-Venäjän rajatilanteeseen puuttumisessa, mutta tilanteen eteenpäin vieminen yhteisesti EU-tasolla vaatisi toimia Puolalta. EU:ta vastaan pullistelleen Puolan kynnys pyytää apua Frontexilta on noussut ja on ehkä jopa mahdottomuus ylittää.

Komissio esitti vuosi sitten uutta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta.

–Sillä parannetaan jäsenmaiden yhteisvastuuta ja yhteisiä käytänteitä, mutta neuvottelut paketista on kesken.

 Sarvamaa EU:n Valko-Venäjä -strategiasta: Hampaatonta

Kokoomuslaisen europarlamentaarikon Petri Sarvamaan mukaan EU:n strategia Valko-Venäjän painostamiseksi on osoittautunut tehottomaksi. Hänen mukaansa EU on pitkään suhteissaan Valko-Venäjän painottanut arvojohtajuutta.

–Valittu strategia on kuitenkin jättänyt vain vähän tilaa konkreettisille toimille. Unioni on ajautunut tilanteeseen, jossa sen toiminta Valko-Venäjän sekä Venäjän avoimen geopoliittisen voimapolitiikan rinnalla näyttää hampaattomalta.

Sarvamaan mukaan Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenkapyrkii Moskovan tuella aiheuttamaan poliittisen sekasorron EU:n sisälle.

–Nyt tarvitaan selkeä, yhtenäinen ja voimakas osoitus siitä, että EU on valmis turvaamaan rajansa. Tässä tilanteessa tärkeintä on, että Bryssel puhaltaa samaan hiileen niin Puolan, Liettuan kuin Latvian kanssa.

Toimitus

Toimitus