Entinen Naton sotilasjohtaja: Lentokoneita pitää siirtää äkkiä Ukrainan nimiin kolonnan kimppuun

Transatlanttisiin suhteisiin keskittynyt ajatushautomo Atlantic Council järjesti tänään striimiseminaarin, jossa pohdittiin tilannetta kahdeksan sotapäivän Ukrainassa jälkeen. Eläköitynyt amerikkalainen neljän tähden kenraali ja entinen Naton sotilasjohtaja Philip Breedlove piti melko kovan puheen, jossa hän ripitti länttä menneistä virheistä Venäjän suhteen ja kannusti auttamaan Ukrainaa tuntuvammin. 

Breedlove soimasi lännen johtajia riittämättömistä vastatoimista Venäjää kohtaan Georgian vuoden 2008 sodan ja Krimin valtauksen 2014 yhteydessä. 

– Sanktiot eivät ole toimineet, koska ne eivät ole estäneet Putinia. Meidän ei tule mitata sanktioiden onnistumista sillä, miten venäläiset ihmiset ja Venäjän talous ovat kärsineet. Ainoa mittari on onko Putinia rangaistu ja estetty tarpeeksi. Olemmeko nyt valmiita riittäviin toimiin vai odotammeko taas muutaman vuoden?

Juuri tällä hetkellä Breedlove toivoo parempaa apua Ukrainalle. 

– Lännen tulee jakaa kaikki tiedustelutieto reaaliajassa, uhka-ajassa, kuten me sotilaat sanomme. Ukrainan tulee saada lisää aseita. Mustan meren rannalle pitää saada rannikkopuolustusohjuksia Venäjän laivastoa vastaan.

– Koneita pitää siirtää Ukrainan nimiin eikä yrittää lentää meidän väreissä ukrainalaisilla lentäjillä. Lisäksi meillä on nimenomaan maakohteiden, kuten se kymmenien kilometrien kolonna, tuhoamiseen suunniteltu A-10 Thunderbolt-lentokone (kuuluisa Warthog, Pahkasika – toim. huom.) Ukrainalla on lentäjiä, jotka osaavat lentää sitä. 

– Voimme tehdä nopeastikin jonkinlaisen no fly zonen. Mutta emme yritä tehdä isompaa sotaa, vaan lopettaa tämän sodan. 

Toimitus

Toimitus