Erdoğan ei aio hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyttä ilman ehtoja

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantaina, ettei hän hyväksy Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos maat ylläpitävät pakotteita Turkkia vastaan, CNN kirjoittaa.

-Ensinnäkin, emme sanoisi kyllä niiden Nato-jäsenyydelle, jotka asettavat pakotteita Turkkia vastaan. Nato on turvallisuusjärjestö. Koska sitten Nato ei olisi enää turvallisuusjärjestö vaan siitä tulee paikka, jossa terrorismin edustajat kokoontuvat, Erdoğan sanoi.

Ruotsi kertoi eilen lähettävänsä diplomaatteja keskustelemaan Turkin kanssa tilanteesta, mutta Erdoğan sanoi, ettei Ruotsin ja Suomen kannata vaivautua tekemään niin.

Turkin ulkoministeri kävi joitain keskusteluja Suomen ja Ruotsin edustajien kanssa, Erdoğan sanoi ja lisäsi, ettei mailla ole suoraa vastustusta terrorijärjestöjä vastaan.

Pakotteita ja lypsämistä

Suomi ja Ruotsi ovat asettaneet pakotteita Turkille osana Euroopan unionia. Pakotteita on asetettu itäisellä Välimerellä suoritettujen luvattomien porausten takia. Lisäksi Yhdysvallat on asettanut Turkin pakotelistalle, koska Turkki otti käyttöön venäläisen ohjusjärjestelmän. Pakotteisiin kuuluu varojen jäädyttämistä ja matkustuskieltoja, mutta myös teknologian vientikielto.

Suomi ja Ruotsi yhdessä useiden EU- ja Nato-maiden kanssa ovat asettaneet myös aseidenvientikiellon Turkille.

Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija, vanhempi tutkija Toni Alaranta on kommentoinut asiaa ja sanonut, että Turkki pitää Suomea ja Ruotsia pieninä tekijöinä ja pyrkii toimillaan lypsämään vastapalveluita suurilta Nato-mailta.

Erdoğan on syyttänyt Ruotsia Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) tukemisesta. Turkilla on pitkä konflikti kurdien kanssa, jotka haluavat itsenäisyyttä. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

Turkilla on edelleen menossa sotilasoperaatio kurdeja vastaan sekä Syyriassa että Irakissa. Yhdysvallat tuki kurdeja Syyrian sisällissodan aikana, mikä ärsytti Turkkia.

Ariel Huuhtanen

Ariel Huuhtanen